Akne kan leda till depression

Läkaren: ”Ungdomar med akne behöver vård snabbt”

HÄLSA

Akne – simpla finnar eller en allvarlig sjukdom?

Forskningsrön visar på att akne kan orsaka depression – och kanske till och med självmord.

– Det är viktigt att ungdomar med akne får vård snabbt, säger Mats Berg, hudläkare.

Akne ses ofta som en harmlös sjukdom – både av läkare och av föräldrar.

– Det är det inte. Akne får enorma konsekvenser för unga människor. Det bidrar till både social isolering och depression, säger Mats Berg, hudläkare och en av Sveriges främsta akneexperter.

Flera vetenskapliga studier har visat att depression är vanligare hos dem som har akne än hos dem som inte har det.

Kan akne ha orsakat självmord?

– Ja, vi tror ju det, men det är svårt att veta. Det krävs fler studier, säger Mats Berg.

Han vill att akne börjar tas på allvar – inte minst inom läkarkåren.

– Min bedömning är att aknepatienter ofta inte får korrekt vård. Läkarna i primärvården dröjer alldeles för länge med att skicka remiss till specialist för de aknepatienter som de inte lyckas hjälpa.

Han jämför med äldre personer som får ”snällare” typer av hudcancer.

– De skickas ofta med en akut remiss till hudläkare, trots att det i själva verket handlar om rätt ofarliga åkommor som utan problem kan vänta i ett par veckor – eller till och med månader. Men med aknepatienter är det bråttom, de patienterna högprioriterar vi på hudklinikerna.

”Viktigt att få vård”

Det är inte bara risken för fördjupad depression som gör att det brådskar.

– Dels är det onödigt att gå med för dålig behandling under lång tid. Sedan finns det ju de som drabbas av bölder – de kan få kvarvarande ärr om de inte få behandling i tid. För patienter med kraftig akne är det viktigt att få vård fort, säger Mats Berg.

Han vill även uppmana föräldrar att ta de drabbade ungdomarnas akne på större allvar. Mycket har hänt med aknevården under de senaste 20-30 åren, och idag finns mycket bättre möjligheter att behandla akne än det fanns när dagens föräldrar – och läkare – var tonåringar.

– Många ser på sina egna erfarenheter och säger ”det där är något man bara måste genomlida”. Men så är det inte idag.

Istället behöver ungdomarna stöd av sina föräldrar för att få bra behandling. Det är inte alltid så lätt för en tonåring att hitta rätt i vårdapparaten.

– Istället blir de offer för aggressiv marknadsföring av metoder och preparat som ofta är helt verkningslösa – laser, dyra rengöringsprodukter och peelingkrämer. Jag som doktor blir ofta chockad när jag får höra vilka summor patienterna lagt ner för att bli av med sin akne innan de kommer till mig. Det är jättetragiskt, säger Mats Berg.

Dessutom är en aknebehandling ofta komplicerad – det kan handla om flera olika salvor, eller kombinationer av salvor och tabletter som ska tas på bestämda tidpunkter för att undvika biverkningar.

– Det är mycket att ta in för en 15-16-åring.

Ska föräldern följa med in till doktorn?

– Ja, när det gäller akne tycker jag att föräldrarna ska vara med. Sedan kan man som förälder hjälpa till med behandlingen så mycket som ungdomen tillåter, råder Mats Berg.

En av de mest effektiva behandlingarna mot akne som hudläkarna kan erbjuda är Roaccutan, a-vitaminsyra i tablettform. Medlet har fått dåligt rykte efter att flera patienter som ätit Roaccutan drabbats av svåra depressioner, och Mats Berg stöter ofta på patienter som tvekar att använda medlet.

– Det är synd, för det är en utmärkt medicin. Depressioner är vanligt bland ungdomar, och ännu vanligare bland ungdomar med akne. Givetvis kommer även en del av dem som behandlas med Roaccutan att bli deprimerade. Men i flera studier ser man att depression är vanligare hos dem som inte behandlas med Roaccutan, än hos dem som faktiskt får en effektiv behandling med Roaccutan, förklarar Mats Berg.

Kan alla få hjälp mot sin akne?

– Ja, i dag finns det bra behandlingar för i stort sett alla grader av akne.

FAKTA

Du som är förälder - så hjälper du din tonåring

1. Ta aknen på allvar. Det är ett stort fokus på utseende idag, och många lider svårt av sin akne. Aknen kan leda till social isolering och depression. Flickor upplever sin akne som jobbigare än pojkar. Det är mycket möjligt att akne idag är ett större handikapp än det var när du var ung.

2. Inse att det finns bra behandlingar. Det finns idag mycket fler och bättre behandlingar än när du var ung. En del läkemedel är receptfria, andra kräver läkarbesök och recept. De flesta kan få hjälp.

3. Se till att ditt barn håller sig till läkemedel. Det finns en uppsjö dyra behandlingar - rengöringsmedel, lasrar och peelingkrämer - som inte har någon effekt. Fråga efter receptfria medel på apoteket, eller hjälp ditt barn att söka läkare.

4. Följ med till doktorn. Det är inte lätt för en tonåring att söka vård själv. Dessutom är en behandling mot akne komplicerad. Om du inte är med finns risken att doktorn inte skriver ut det mest effektiva medlet - eftersom doktorn inte tror att ditt barn kan hantera det på egen hand.

5. Hjälp till med behandlingen. En aknebehandling består ofta av flera preparat, som behöver tas i speciella kombinationer och på bestämda tider för att undvika biverkningar och resistens mot läkemedlet. Hjälp till så mycket som din tonåring tillåter.

Maria Wångersjö