Brusa bort tröttheten

En ny generation järnpreparat är här

HÄLSA

November ÄR en tung månad.

Men det finns bot. Beror mattheten på järnbrist är det lättbehandlat – här är tre metoder som boostar kroppens järnförråd.

Vanlig trötthet – eller anemi? Svårt att veta i november.

Uppskattningsvis var tredje fertil kvinna i Sverige har järnbrist. Men få vet om det. För att få diagnosen krävs ett blodprov. Vanliga symptom är trötthet, yrsel, huvudvärk, hjärtklappning och sämre koncentrationsförmåga.

– Fertila kvinnor förlorar ju blod varje månad, vilket kan vara den vanligaste orsaken bakom järnbrist. Men järnbrist kan också vara en biverkning av andra kroniska sjukdomar, säger Samuel Sultani, verksamhetschef för Solna-Sundbybergs närakut i Stockholm.

Gravida är extra utsatta. Kroppen kräver en massa extra järn under de nio månader då fostret bildas. Vegetarianer är en annan riskgrupp. Kött är viktig järnkälla och äter man inte det är det svårt att få i sig tillräckligt.

Lider i onödan

Många är trötta i onödan. Järnbrist är relativt lättbehandlat. Järntabletter, brustabletter med järn eller järninjektion är tre olika metoder att behandla anemi.

– Visst kan man försöka med kost, men bland annat äldre har lågt intag av järn och i dessa fall får man inte tillräckligt med järn genom maten, säger Samuel Sultani.

Han tycker att järntabletter är det bästa sättet att fylla på förråden. Injektion är överlägset om bristen är stor, till exempel när man har restless legs.

Vid trötthet eller annan misstanke om anemi bör du besöka din husläkare för att få en diagnos och utesluta andra bakomliggande orsaker.

Men du behöver inte äta järntillskott i onödan.

– Kvinnor i fertil ålder behöver oftast tillskott av järn, liksom gravida. Även äldre personer kan i vissa fall ha ett behov av extra järn.

Ett annat sätt att behandla anemi är att angripa problemet från andra hållet.

– Idag finns det framgångsrika metoder att minska blödningsmängder vid menstruationerna, även kvinnor vid menopaus kan få behandling för att undvika rikliga blödningar, säger Samuel Sultani.

FAKTA

3 metoder som ger järnet

Järntabletter

Ett enkelt sätt att få i sig järn.

Många blir tröga i magen. Obehaglit om du inte gillar att svälja tabletter. Lång verkningstid, upp till ett par veckor.

Pris: 130,50 kronor för 50 tabletter.

Dosering: 1 tablett/dag.

………………….

Brustabletter med järn

Snabbare upptag än järntabletter. Starkare dos än järntabletter.

Dyrt.

Dosering: 2 tabletter/dag.

Pris: 99 kronor för 30 tabletter.

………………….

Järninjektion

Snabb effekt – bättre järnnivåer redan inom en vecka. En dos kan räcka.

Inte optimalt om du är spruträdd. Krångligt, du måste boka tid och ta dig till en vårdcentral.

Dosering: En gång.

Pris: 80 kronor per besök.

ARTIKELN HANDLAR OM