”Jag mår så bra att jag nästan skäms”

Elsa, 70, fick motion på recept – rasade i vikt

1 av 2 | Foto: Börje Thuresson
Tack vare att hon fick recept på motion blev Elsa motiverad att börja promenera. Som sällskap har hon gärna grannens hund.
HÄLSA

Hon går mot strömmen. Bokstavligt talat.

Elsa Hirsch Sindemark, 70, har rasat i vikt och fått bättre hälsa – tack vare motion på recept.

– Jag mår så bra att jag nästan skäms, säger hon.

Elsa missar aldrig chansen att

röra på påkarna.

– Jag åker aldrig hiss och undviker rulltrappor så mycket jag kan.

Detta sagt av en notorisk soffpotatis. En före detta soffpotatis, rättare sagt.

– Jag är ganska lat av naturen. Förut följde jag minsta motståndets lag.

Förändringen i hennes liv kom när hon ordinerades fysisk aktivitet – motion på recept. Med undantag för några överflödiga kilon var hon förvisso frisk som en nötkärna, men behandlingen gällde i förebyggande syfte. Extrakilona riskerade att förvandlas till hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes.

– Jag har försökt banta många gånger. Jag har testat Viktväktarna och alla klassiska metoder, men det har inte fungerat.

Lånade hundar

Men med receptet i hand blev Elsa motiverad och hon började att gå. Gärna i skogen hemma på Lidingö och gärna flera gånger om dagen. För att inte behöva gå ensam bad hon grannarna om att få låna deras hundar, och blev därmed väldigt populär på kuppen.

– Jag brukar gå tre timmar om dagen. Det låter kanske mycket, men brukar bli en promenad på morgonen, en vid lunch och en på kvällen.

Och resultaten lät inte vänta på sig. Sex, sju kilo försvann och hon mådde mycket bättre. I hennes ålder borde värdena – blodtryck, ämnesomsättning, sockerbalans och kolesterol – rimligtvis bli gradvis sämre, men de blir bara bättre för varje steg hon tar. Hon bokstavligen går mot strömmen.

– Jag känner mig så glad och energisk. Jag har fått en riktig kick av att ändra mina livsstilsvanor.

Deltog i undersökning

Elsa fick sitt motionsrecept när hon för några år sedan tackade

ja till att delta i en undersökning vid Karolinska institutet. Den gick ut på att undersöka hur fysisk aktivitet på recept, Far, påverkade människor. Studien pågår fortfarande, men löpande kontroller och undersökningar av patienterna visar på strålande resultat för Elsa och de andra i gruppen.

Receptet skrivs i vanliga fall ut som vilken medicin som helst. Ordinationen gås igenom och diskuteras med patienten, åtgärden journalförs och behandlingen följs upp och utvärderas.

– Jag har fått lära mig hur oerhört viktigt det är med motion och att röra på sig dagligen. Jag äter normalt, men går ändå ner i vikt genom att motionera på ett trevligt sätt, säger Elsa.

Ska börja gå på gym

Och motionen har gett mersmak. Hon har blivit så motiverad och inspirerad att hon bestämt sig för att ta med maken Bengt och börja på gym.

Eftersom hon börjat motionera i förebyggande syfte är det naturligtvis svårt att säga vilka sjukdomar eller krämpor hon har undvikit genom promenaderna. Hon konstaterar bara att hon inte har samma problem med till exempel ryggvärk som jämnåriga bekanta.

– I längden kommer jag att vara frisk längre, säger hon.

– Och det är ju bra. Livet är så trevligt att jag vill ha kvar mig själv så länge som möjligt.

FAKTA

Motion som medicin eller förebyggande vård

Fysisk aktivitet på recept, Far, innebär att läkare eller annan vårdgivare ordinerar fysisk aktivitet på samma sätt som ett läkemedel. Ibland i stället för medicinering eller som ett komplement. Far kan ordineras i förebyggande syfte eller som behandling av ett sjukdomstillstånd.

Enligt manualen FYSS, som tagits fram av Yrkesföreningar för fysisk aktivitet och Statens folkhälsoinstitut, hjälper fysisk aktivitet mot en rad sjukdomstillstånd, från alkoholberoende, artros och demens till hjärtsvikt, stress och ryggbesvär.

Valet av aktivitet och rekommenderad mängd motion varierar från individ till individ på samma sätt som medicin ordineras i olika doser. Det är därför viktigt att den som skriver ut recept på fysisk aktivitet har god kompetens och tillräcklig kunskap om patientens hälsa.

Läs mer på www.fyss.se

Bra verktyg för folkhälsan

Patienterna mår bättre och får ökad livskvalitet. En avhandling av Lena Kallings vid Karolinska institutet slår fast att fysisk aktivitet på recept, Far, är ett effektivt verktyg för en bättre hälsa.

Studien omfattade olika grupper av patienter, en som ordinerades motion och en kontrollgrupp. Löpande kontroller visade att patienterna som fått recept utskrivet motionerade betydligt mer jämfört med kontrollgruppens medlemmar. Som en följd av detta hade de höjt sin livskvalitet samtidigt som de mådde bättre.

Cirka 65 procent av patienterna följde de föreskrivna recepten, ungefär samma siffra som för andra typer av behandlingar.

– Slutsatsen blir att Far har potential att vara ett viktigt verktyg i folkhälsoarbetet, inte bara för en bättre hälsa utan också för att minska sjukdomsbördan hos den enskilde och samhället, säger Lena Kallings.