– Jag vaknade i ambulansen

Daniel Schwartzman, 15, fick epilepsianfall efter 20 timmars spelande

HÄLSA

Daniel Schwartzman ,15, fick ett epilepsianfall efter att ha spelat World of Warcraft en hel natt. På morgonen kunde han inte somna – i stället föll han raklång framlänges och slutade andas.

Han räddades av sin kompis pappa.

– Jag vaknade i ambulansen. Det var lite obehagligt, säger Daniel till aftonbladet.se.

Foto: Privat
Maria Karlbom Andersson, mamma till Daniel Schwartzman, 15 – som fick ett epilepsianfall efter att ha spelat datorspel en hel natt.

Daniel Schwartzman, 15, åker direkt från gymmet till kompisen. De och några till vänner kopplar ihop datorerna i ett så kallat LAN och spelar det populära onlinespelet ”World of Warcraft”.

20 timmar senare får Daniel ett anfall.

Föll i blomrabatt

– Vi skulle gå och lägga oss på morgonen. Men jag vaknade i ambulansen. Jag kommer inte ihåg någonting. Det var lite obehagligt, berättar Daniel.

Anfallet kom när Daniel gick ut i trädgården på morgonen. Han blev blå i ansiktet efter kramperna så kompisens pappa fick blåsa liv i honom.

På sjukhuset gjordes en utredning där man kom fram till att Daniel hade fått ett epilepsianfall. Själv kommer han inte ihåg någonting – mer än att han hade ätit en pirog och druckit cola under natten.

Inte avskräckt

– Han undrade varför han var helt lerig. Det var för att han hade fallit rakt över en blomrabatt, berättar Daniels mamma Maria Karlbom Andersson.

Anfallet skärrade Daniel – men det har inte avskräckt honom från sträckspelande.

– I snitt sträckspelar jag två gånger i månaden. Jag har varit på LAN förut och suttit i två dygn utan att det hänt något. Det är inte mer slitsamt än att gå på en fest, säger Daniel.

”Kritiken baseras på okunskap”

Han tycker att kritiken mot datorspelande i allmänhet och sträckspelande i synnerhet är skev.

– Kritiken baseras nog mest på okunskap. Att spela datorspel är mycket mer konstruktivt än att titta på tv och socialare än att läsa en bok. Det är inte själva datorspelandet som ligger bakom att man får ett sånt här anfall, utan att man glömmer att äta och dricka.

Nuförtiden förbereder sig Daniel alltid inför ett sträckspelande, genom att sova ordentligt kvällen innan och äta och dricka som vanligt.

– Det är det många glömmer när de spelar, säger han.