Naturläkemedel overksamt mot demens

Säljs på Apoteket

HÄLSA

Naturläkemedlet Ginkgo biloba skyddar inte mot utvecklingen av alzheimers eller andra demenssjukdomar, visar en amerikansk studie.

Preparat som innehåller extrakt av trädet Ginkgo biloba påstås förbättra minnet hos äldre och säljs på Apoteket.

– Dessa naturläkemedel är ett halmstrå som väldigt många som oroar sig för demens använder. Men vad de köper är egentligen bara placebo, säger den svenske läkaren Curt Furberg, professor vid Wake Forest University i USA, som lett studien, till Upsala Nya Tidning.

Ginkgo biloba har i laboratorieförsök motverkat de abnorma sammanklumpningar av protein som kännetecknar alzheimers vilket har antytt att naturläkemedlet skulle kunna förebygga demens.

I studien, som publicerades på onsdagen i den amerikanska medicinska tidskriften JAMA, deltog 3 600 kvinnor och män i åldrarna 75 år och uppåt. De delades in i två lika stora grupper där den ena fick tabletter med extrakt av Ginkgo biloba och den andra fick placebo.

Slumpen

523 av deltagarna utvecklade någon form av demenssjukdom. Det var något vanligare att insjukna i gruppen som fick Ginkgo än i den som fick placebo, men den lilla skillnaden kan bero på slumpen.

Bland deltagarna som fick placebo gissade 61 procent att de fick tabletter utan medicinsk verkan. I gruppen som tog Ginkgo gissade bara 40 procent att de fick detta preparat.

– Det tolkar vi som att många som fick Ginkgo inte kände någon effekt och därför trodde att de fick placebo, säger Curt Furberg.

TT