Lättare mista läkarlegitimation

HÄLSA

Punktmarkera strulande personal inom vården och gör det lättare att dra in legitimationer om de begår upprepade misstag.

En kommande utredning vill öka patienternas säkerhet.

Utredningen väntas också föreslå att dagens system där missnöjda patienter kan anmäla vårdpersonal till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) skrotas.

– Vi vill ersätta disciplinpåföljderna med ett effektivare sanktionssystem. I dag kan man få varning efter varning utan att det händer något. Vi föreslår skärpningar när det gäller att hålla försumlig personal under uppsikt, säger Lars Lundgren, ordförande i Patientsäkerhetsutredningen, till Dagens Medicin.

Tidningen, som har talat med de flesta i utredningen, skriver att regeringen kommer att få åtskilliga förslag på förändringar inom systemet. Till exempel kommer apoteken att kunna slå larm till Socialstyrelsen vid misstanke om felaktig förskrivning av beroendeframkallande läkemedel. Och vårdpersonal som gör sig skyldiga till flera misstag ska kontrolleras hårdare av Socialstyrelsen. De ska till exempel inte, som i dag, kunna hålla sig passiva under prövotiden och myndigheten ska lättare kunna återkalla olämpliga personers legitimationer.

Detaljerna i förslaget blir kända när utredningen presenteras den 17 december.

TT