Ny studie: Olyckliga ser mer på tv

HÄLSA

Stäng av tv:n om du vill komma till oftare.

En ny amerikansk studie visar att olyckliga ser mer på tv.

Människor som mår bra å andra sidan, lägger sin tid på sex och läsning.

En omfattande ny studie visar att olyckliga människor ser mer på tv. De som upplever sig som lyckliga lägger mer tid på att läsa böcker och umgås.

Det är universitetet i Maryland som har analyserat 34 års data insamlat från mer än 45 000 människor. Resultatet publiceras i decembernumret av Social Indicators Research. Studien drar slutsatsen att tv-tittande får dig att må bra på kort sikt, men leder till nedstämdhet i längden.

Det visade sig att olyckliga människor lägger 30 procent mer tid per dag på att se på tv, än väldigt lyckliga. Forskarna slår fast att tv-tittande är ett nöjsamt tidsfördriv för stunden, men att det inte leder till några bestående lyckokänslor. Dessutom tar det tid från andra aktiviteter, som kanske skulle ge mer välbehag på sikt. Med andra ord – tv får människor att bli mindre lyckliga.

Sex och läsning bra för lyckan

Vidare fann man att aktiviteter som sex, läsning och att umgås med andra korrelerade med lycka.

Att se på tv, å andra sidan, var den enda aktiviteten som hade en direkt koppling till att må dåligt.

– Att se på tv är inte svårt, ingen träning eller ansträngning behövs, så människor som saknar social förmåga kan ägna sig åt det, säger forskarna bakom studien.

– Kronisk nedstämdhet kan påverka både jobbet och sociala kontakter negativt, men att klicka på en fjärrkontroll för att bli underhållen orkar de flesta. Nedstämdhet leder till mer tv-tittande.

Olyckliga gifta par ser också mer på tv. Lyckligt gifta par har 30 procent mer sex och läser dagstidningar oftare.

Källa: China Daily

ARTIKELN HANDLAR OM