Kvinna fick ny luftstrupe från lab

HÄLSA

Läkare har för första gången odlat ett mänskligt organ och fört in det i en människa.

En kvinna i Barcelona har fått en ny luftstrupe som är byggd med hennes egna stamceller.

Forskarna kallar ingreppet för en milstolpe och tror att även hjärtan kan odlas i framtiden.

Foto: afp
Claudia Castillo.

Claudia Castillo var sjuk i tuberkulos och hade drabbats av en allvarlig komplikation. Hennes luftstrupe hade kollapsat och hindrade luften från att nå en av hennes lungor. Läkarna gav henne två alternativ, skriver Sky News.

Stamceller från kvinnan

"Operera bort lungan eller låt oss pröva en helt ny transplantation av organ som kallas för vävnadsteknik". Castillo litade på läkarna och valde att bli försökskanin.

– Jag ville känna mig helt frisk och kunna göra normala saker som att gå till jobbet och vara med mina barn. Jag var väldigt rädd men allt gick bra, har Claudia Castillo sagt.

Forskarlaget som ligger bakom genombrottet kommer från Storbritanien, Spanien och Italien. Ingreppet genomfördes på Hospital Clinic i Barcelona.

Läkarna tog först en del av luftvägarna från en död donator och använde kemikalier för att avlägsna de celler som skulle orsaka avstötning vid transplantation. Därefter användes stamceller från Claudia Castillo för att skapa brosk och andra specifika celler som behövs till en fungerande luftstrupe.

Kvinnan mår bra idag

Den lyckade transplantationen genomfördes för fem månader sedan. Enligt Paolo Macchiarini, professor vid sjukhuset, kommer patiententen att kunna leva ett normalt liv. Organet kommer inte stötas bort från hennes kropp eftersom det är byggt med hennes egna stamceller.

– Hon har återvänt till att vara mamma. Hon kan spela med sina barn. Om hon behåller hälsan kommer jag att vara den lyckligaste läkaren i världen, säger han till Sky News.

Forskare vid Bristol University har spelat en nyckelroll i framgången för ingreppet. De utvecklade de sex miljoner celler som användes för att skapa den nya luftvägarna.

Ingreppet en milstolpe

Forskarna kallar ingreppet för en milstolpe. Förhoppningarna är stora på att liknande transplantationer av konstgjorda organ ska kunna göras inom de närmaste åren. Gruppen tror att de kommer att kunna odla ett nytt struphuvud inom fem år. Även hjärtan skulle kunna odlas i laboratorium.

– Vetenskapen är komplex men lösningen vi kom fram till i slutändan är relativt enkel. Det är vad det hela handlar om: ta det komplexa från vetenskapen och omvandla det till en hanterbar terapeutisk lösning, säger professor Anthony Hollander till Sky News.

ARTIKELN HANDLAR OM