Dopade under OS i Peking kan åka fast

Proverna från i somras kan analyseras med helt nya metoder

HÄLSA

Idrottare som dopade sig under OS i Peking kan fortfarande åka fast.

Nu finns nämligen helt nya metoder för att analysera proverna från i somras.

– De var inte vetenskapligt utvärderade när systemet för Peking etablerades, säger Arne Ljungqvist, professor emeritus vid KI.

Faran är inte över för idrottare som dopade sig under OS i Peking. I somras fanns inte metoderna för att analysera alla dopingpreparat, till exempel vissa av de substanser som aktiverar cellernas receptorer. Dit hör bland annat Cera, som får mottagarceller i kroppen att börja producera, enligt Arne Ljungqvist, professor emeritus vid KI. Men vid Läkarstämman i Göteborg berättar han att metoderna nu är klara att användas.

Riskgrenar ska analyseras

– Vi ska börja analysera idrottare från vad vi bedömer som riskgrenar, till exempel uthållningssporter som löpning, cykling och triathlon, säger han.

För tillfället planeras hur proverna ska göras. Det är ett omfattande arbete – över 5 000 prover togs vid OS i Peking, enligt Arne Ljungkvist. Visserligen ska inte alla testas. Det gäller att använda proverna klokt eftersom de kan sparas i upp till åtta år, och användas igen om fler nya analysmetoder utvecklas.

– Idén är tvåfaldig. Dels att sätta fast de som fuskat, dels att tala om för idrottarna att faran inte är över bara för att spelen är det. Det är en viktig signal inför framtiden, säger han.