Antirynkkräm - ren smörja

Slöseri med pengar

HÄLSA

Det finns inte längre något recept på ungdom. En ny brittisk studie visar att antioxidanter inte alls gör dig yngre. Antirynkkrämer och vitamindryck är slöseri med pengar, varnar forskare.

Foto: Rafal Strzechowski

Glöm dyra ansiktskrämer och vitaminberikade drycker som ska hålla dig ung och vacker. Den annars så älskade ungdomsingrediensen, antioxidanten, har i själva verket en mycket liten, eller ingen effekt alls på ditt åldrande, visar en ny brittisk studie.

Gammal teori skrotas

Den klassiska teorin om åldrandet går ut på att fria radikaler, som bildas när maten omvandlas till energi, attackerar våra celler. Antioxidanter som C-vitamin och E-vitamin motverkar radikalerna och minskar skadan på våra celler, vilket ska leda till bevarandet av vår ungdom. Teorin har genom åren fått en enorm slagkraft och resulterat i att miljontals människor tar vitamintillskott och förbrukar ansiktskrämer i stora mängder.

Den nya studien formligen omkullvälter den tidigare teorin.

Experiment på maskar

Doktor David Gems, från University College London, är expert på åldrande. Han gjorde sin undersökning på maskar, genom att titta på hur de påverkades när fria radikaler attackerade deras celler utan att de skyddades av antioxidanter som vanligt. Om den gamla teorin stämde skulle maskarna dö en tidig död, vilket de inte gjorde. Liknande experiment har genomförts på möss i USA, med samma resultat.

– Studiens resultat stödjer inte alls teorin om fria radikaler. Faktum är att vi inte vet mycket alls om de grundläggande mekanismerna inom åldrandet. Fria radikaler-teorin har varit ledande de senaste 50 åren, men nu finns det inte längre några bevis. Det betyder att om du tar vitamin C eller E, i hopp om att stoppa åldrandet, så är det inte särskilt troligt att det fungerar, säger Gems till Daily Mail.

Forskarna kommer emellertid med goda nyheter om grönt te, vars antioxidanter faktiskt ger hälsobringande effekter. Det beror på att grönt te innehåller en särskild sammansättning som skyddar mot många cellangripare, inte bara mot fria radikaler.

Skaffa en hund

Den kontroversielle antiage-gurun Doktor Aubrey de Grey, anser att det är fel att anta att fria radikaler inte spelar någon betydande roll i åldrandet. Han säger till Daily Mail att åldrandet kan orsakas av flera processer i kroppen, varav de fria radikalernas attack bara är en.

– Med det sagt, uppfattningen om att dagens antioxidantberikade produkter inte förlänger livet, är helt och hållet korrekt, säger han.

Så vart ska den ungdomstörstande människan vända sig när inte antirynkkrämer eller vitamindrycker fungerar? Jo, det gamla hederliga receptet fungerar bäst enligt forskarna: motion och hälsosamt kost.

– Det är inte antioxidanterna i din mat som är det väsentliga, det är storleken på portionen som spelar roll. Träna ordentligt, skaffa en hund och ta ut den på promenad, säger David Gems.