Deras barn dog efter läkarslarv

Förlossningen blev en tragedi: Jag såg direkt att något var fel

HÄLSA

MALMÖ

Ivan och Andriana Seferovic borde ha varit lyckliga föräldrar till lilla Selma i dag.

Men trots att allt verkade normalt under förlossningen så var Selma dödfödd.

- Läkarna erkände att de gjort fel, säger Ivan Seferovic, 21. I stället för att mäta vårt barns puls mätte de Andrianas och märkte inte att flickan var sjuk.

Foto: KRISTER HANSSON
läkarna mätte fel puls Ivan och Andriana Seferovic förlorade sin lilla dotter Selma under förlossningen. "Barnmorskan trodde att hon mätte barnets puls när hon i själva verket mätte Andrianas", säger Ivan Seferovic.

Enligt barnläkaren Bengt Andreasson vet man inte säkert om fel puls mättes, men det kan vara så och saken ska nu utredas.

Allt verkade bra

Andriana Seferovic, 19, berättar att hon mått bra under hela graviditeten och har gått på regelbundna kontroller hos mödravården. Klockan fem i torsdags morse fick hon värkar och två timmar senare var hon och hennes man på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Barnmorskan kopplade på det bälte på magen som mäter barnets puls. Allt verkade bra och förlossningen tog bara tre timmar. Tio minuter i tio kom lilla Selma ut.

- Jag såg direkt att något var fel, berättar Ivan Seferovic. Hon var slapp i hela kroppen och nästan blå.

Gjorde hjärtmassage

Två läkare tog med sig Selma och Ivan till ett angränsande rum och satte genast igång hjärtmassage.

- Till sist gav de upp och sa att Selma var död. Jag var helt chockad och tänkte bara på att jag måste få vara den som berättade för Andriana.

- Jag sa att vi är unga och kan få fler barn, men att Selma tyvärr hade dött.

Ivan Seferovic har svårt att hålla tårarna borta när han återupplever de förfärliga minuterna. Andriana sitter tyst i soffan, fortfarande alltför chockad för att gråta.

"Bad om förlåtelse"

Sent på eftermiddagen kom läkarna in till dem för att försöka ge en förklaring till vad som hänt.

- Då erkände de att de mätt Andrianas puls och inte barnets, säger Ivan Seferovic. Därför hade de inte märkt att Selma mådde dåligt. Om de gjort rätt hade Andriana kunnat få kejsarsnitt. De bad oss om förlåtelse"

Barnläkaren Bengt Andreasson var en av dem som talade med det unga paret.

Kommer att utreda

- Vi vet inte säkert om vi mätte fel puls, säger han till Aftonbladet. Det kan vara så, men trots att förlossningsvården är oerhört säker i Sverige händer det att barn dör. Vi kommer nu att utreda vad som kan ha orsakat flickans död och sedan är det upp till chefsöverläkaren att besluta om vi ska göra en Lex Maria-anmälan.

Men Ivan Seferovic tänker inte vänta på det. Han ska själv anmäla sjukhuset.

- Vi kan aldrig få Selma tillbaka, säger han. Men ingen annan ska behöva uppleva den smärta vi går igenom.

Ingrid Carlqvist

ARTIKELN HANDLAR OM