Heta lyftet: bli som en drottning

Inget kirurgiskt ingrepp

1 av 4 | Foto: Foto: AP
Nefertitis skön-het upphör inte att fascinera. Här en byst som i januari såldes i London på auktion för drygt 50 000 kronor.
HÄLSA

Det nya trendlyftet har hämtat inspiration från det gamla Egypten.

Med hjälp av botox kan man få en käklinje lika skarp som drottning Nefertitis.

Trendlyftet inom skönhetsvärlden går 3 000 år tillbaka – ända till den egyptiska drottningen Nefertitis tid.

Hennes skönhet var vida känd och då särskilt hennes knivskarpa kindben, enligt tradition ett säkert tecken på ungdom.

Mer definierade kindben

Att den nya franska botoxmetoden har döpts efter drottningen är alltså inte särskilt konstigt eftersom resultatet av den är just mer definierade kindben med mindre häng.

När vi åldras gör gravitationen att huden i nedre delen av ansiktet börjar dra sig neråt och hänga, vilket gör att kindbenen inte framträder lika tydligt som tidigare.

Det var läkaren och dermatologen Phillip M. Levy som först upptäckte att om man injicerar botox i nedre delen av hakan och i käklinjen så minskar aktiviteten hos vissa muskler som har en nedåtdragande effekt på ansiktet.

Det ger därför ett lyft av övre delarna av kindpartiet, samt ökad definiering av käklinjen.

Resultatet blir ett ”minilyft” då skillnaden mellan en oskarp käklinje och en stramare ger en betydligt större effekt än vad man kan föreställa sig.

Studien visade däremot att för mycket fett eller dubbelhaka är svårare att få ett bra resultat på.

En behandling varar 3–5 månader och kostar cirka 3 000 kronor.

– När man åldras börjar käklinjen gärna att sagga, det åker ner lite fett över kanten och man får små indragningar som syns väldigt tydligt. Indragningarna beror på en halsmuskel, platysma, som fäster mot käklinjen och drar åt fettkuddarna. Genom att injiciera botox längs käklinjen får man en avslappning av muskeln och ett lyft längs hela linjen, säger Pyra Haglund på Stureplanskliniken.

Botox testas på nya sätt

Botox har använts länge som behandling mot allt från svettningar, spasmer, migrän och skelning till minskning av rynkor och tandgnissel – och för att ge en illusion av fylligare överläpp.

Men eftersom allt fler efterfrågar icke-kirurgiska metoder för att uppnå en föryngring så testas preparat som botox på olika delar av kroppen för att se om det ger någon effekt.

Ansågs mer attraktiva

Rusningen till det nya minilyftet har varit stor. Kanske har en färsk studie vid American Academy of Otolaryngology en liten del i det hela. Den visade nämligen att botox hade en positiv effekt på dejting, och patienterna fick både bättre självförtroende av sitt nya utseende och ansågs mer attraktiva som botoxade.

FAKTA

Botoxbehandlingen ger tillfälligt resultat

ARTIKELN HANDLAR OM