Världens skitigaste jobb

9 utsatta yrken

Foto: colourbox.com
Förskolepersonal utsätts för sjukt mycket bakterier - speciellt vintertid.
HÄLSA

Förskolepersonal, bankanställda och datatekniker – där har du tre yrkesgrupper som ligger risigt till.

Otippat?

– Att jobba inomhus, och att ha mycket kontakt med människor, ökar risken att utsättas för bakterier, säger Charles Gerba, mikrobiolog.

Det blir bara värre. Vi utsätts för mer baciller på jobbet idag än för 100 år sedan. Bakom ökningen ligger ändrade arbetsförhållanden. Bakterier sprids lätt när många människor är samlade inomhus – till exempel på kontor. När alla hade sin egen gård och skötte sitt jordbruk var vi inte lika utsatta.

Hygienpolicy

Charles Gerba är mikrobiolog och säger till Daily News att de flesta arbetsplatser skulle må bra av en hygienpolicy.

– Ju mer utrymmen vi delar, desto fler bakterier sprids.

Att jobba mer hemma är dock ingen lösning för folk med bacillskräck. Studier visar att hemmakontor är ännu smutsigare.

– De flesta kontor har inhyrd städpersonal, något som är mindre vanligt hemma.

Men att utsättas för alla baciller behöver inte vara dåligt.

– Immunsystemet måste utsättas för smuts för att härdas. Att leva i en helt steril miljö skulle få motsatt effekt.

Människor i yrken som hanterar slakteriavfall, kemikalier och avföring är såklart också utsatta, men de är medvetna om riskerna, och bär ordentliga skyddskläder – i motsatts till kontorsanställda.

FAKTA

Skit under naglarna

9 utsatta yrken.

1. Lärare/Förskolelärare

När Charles Gerba och hans kollegor vid universitetet i Arizona tittade närmare på skrivbord, datorer och telefoner på olika arbetsplatser toppade lärare smutsligan. Det fanns sex gånger mer bakterier hos dem än hos revisorer, som tog andraplatsen.

Orsaken är eleverna. Deras bänkar är förmodligen smutsigast i hela klassrummet, enligt Gerba. Bakterierna sprids effektivt via böcker och papper som cirkulerar mellan lärare och elever. Ett effektivt sätt att minska smittorisken är att lära barnen lite host-och nysetikett – till exempel att hosta i armvecket, inte handen.

En annan utsatt grupp är förskolepersonal. Under influensasäsongen är uppskattningsvis hälften av alla ytor på en förskola täckta med virus. God hygien och daglig städning är två tips för att undvika att bli sjuk.

2. Banktjänstemän/kassapersonal

Sedlar är riktiga smutsfällor. Banktjänstemän och kassapersonal som hanterar pengar utsätts för bakterier från en mängd olika människor varje dag.

Arbetsrutinerna underlättar också bakteriespridningen – mycket papper cirkulerar på ett kontor – och med dem en mängd baciller.

Slarvig städning är också ett problem.

– Vår studie visade att nästan ingen gör rent sitt skrivbord, säger Gerba.

Att äta vid skrivbordet gör saken än värre.

3. Datatekniker

Tangentbord och skrivbord kryllar av bakterier och är inte sällan skitigare än toaletten. Datatekniker sitter inte bara vid sitt eget skrivbord, utan kommer i kontakt med andras dagarna i ända, vilket gör dem till en utsatt grupp.

Orsaken bakom hänger på hur ofta de städas, inte för hur mycket bakterier de utsätts för. Toaletter städas ju normalt dagligen, det gör inte tangentbord.

4. Läkare/sjuksköterskor

Vårdpersonal som hanterar sjuka människor är såklart utsatta för mycket bakterier. God handhygien är a och o för att minska smittorisken, hos både läkare och patienter. Datoriseringen på sjukhus ökar spridningen, eftersom tangentbordet effektivt samlar på sig och sprider bakterier om det är flera som använder det.

5. Poliser

Yrken med mycket människokontakt löper hög risk att drabbas av olika sjukdomar. Poliser utsätts dessutom för en hel del skitiga miljöer.

6. Bönder och veterinärer

Bönder, veterinärer och andra som jobbar med djur kan plocka upp sjukdomar från dem. Även deras avföring, eller döda djur, kan sprida bakterier. Men exponeringen är inte bara dålig. Studier visar att det lagom med smuts är bra för att stärka immunförsvaret.

7. Vaktmästare/städare

Vaktmästare och städare som ska hålla rent efter andra utsätts för en hel del bakterier. Extra utsatta är de som jobbar på sjukhus.

8. Sophämtare

Sophämtare är av naturliga skäl ett av de smutsigaste jobben som finns. Den största faran ligger inte i själva jobbet, utan risken att ta med sig bakterier hem.

En fördel med jobbet är att det inte är någon hemlighet hur skitigt det är. I motsats till kontorspersonal är de medvetna om vikten att skydda sig .

9. Slakteripersonal

Slakteripersonal löper, trots skyddskläder, risk att drabbas av bland annat salmonella- och E. coli-bakterier. Feber, magont och diarré är vanliga symptom.