Pizzasuget kan vara genetiskt

HÄLSA

Suget efter söt och fet mat är större hos vissa människor än andra.

Nu har forskare i Skottland en teori om vad det kan bero på.

Dessa personer kan bära på en särskild gen som gör att de instinktivt dras till ohälsosam mat.

Har du skräp- matsgenen?

Människor som har en variant av FTO-genen, som är kopplad till fetma, äter i genomsnitt 100 kalorier mer per måltid än andra. Det visar en studie gjord på The University of Dundee i Skottland som är publicerad i The New England Journal of Medicine.

En övervägande majoritet, 63 procent, av befolkningen bär på genen skriver BBC.

Äter fett av instinkt

I studien har 100 barn mellan fyra och tio år deltagit. De som hade den särskilda genen valde mer socker och fett än de andra barnen. Forskarna anser att det tyder på att barnen instinktivt dragits till den typ av mat i stället för de mer hälsosamma alternativen.

Varje barn deltog i tre olika tester där de erbjöds olika typer av livsmedel. Forskarna fann att genvarianten inte påverkade hur snabbt personerna bröt ner maten eller hur aktiva barnen var.

Dubbelt exemplar av genen

Tidigare forskning visar att för människor som bär på en uppsättning av den aktuella genen, 49 procent av befolkningen, ökar risken att drabbas av fetma med 30 procent.

För dem som däremot har dubbla exemplar av genen är den ökande risken nästan 70 procent. Enligt de skottska forskarna är det troligt att många olika gener påverkar utvecklandet av fetma.

Billiga livsmedel är en bov

– Det här arbetet visar att genen inte leder till fetma utan till att äta för mycket och att fetma kopplad till denna gen kan justeras genom noggrann dietkontroll, säger forskningsledare Colin Palmer till BBC.

Palmer anser också att resultatet i studien stärker uppfattningen att ökningen av fetma kan kopplas till den utbredda tillgången på billiga kaloririka livsmedel.

– Med tanke på att hälften av oss har FTO-genen, vilket gör oss mer benägna att äta fet och söt mat, måste detta hjälpa oss att förstå hur svårt det kan vara för enskilda individer att ändra sitt beteende och anta en hälsosammare kost när deras genetiska sammansättning talar om för dem att göra motsatsen.

Utmaningen är enligt Colin Palmer att göra hälsosammare matalternativ mer attraktiva.

ARTIKELN HANDLAR OM