Koppla av i eget hemma-spa

Bada dig lugn, pigg eller energisk

Foto: Foto: CEEN WAHREN
En tradition med anor På 1800-talet tog de flesta ett helbad bara en gång om året, och det var vid jul – för att se propra ut i kyrkan.
HÄLSA

Spurten inför julhelgerna har börjat.

Andas ut med ett mysigt och väldoftande hemmaspa, kryddat med kanel, stjärnanis och nejlikor från skafferiet.

Örtexperten Lisen Sundgren har för Aftonbladets räkning tagit fram tre exklusiva julbad som värmer, läker och lugnar.

Lisen Sundgren, expert på örter.

Vad sägs om att röra ihop en ansiktsmask av crème fraiche, kakao och honung? Låter kanske konstigt – men det fungerar faktiskt.

Lisen Sundgren är sedan många år expert på örter och författare till boken ”Lisens Örtspa”. Hon älskar både att bada och att tänka ut sinnliga recept med naturliga råvaror som gör gott för kroppen. I stort sett alla hämtar hon från trädgården och köket.

– Huden äter – alltså bör man smörja in den med sådant som man kan äta, och inte med syntetisk kosmetika, säger hon.

– Den där blandningen är jättebra att smörja in ansiktet med, och att slicka i sig.

Cayenne bra mot förkylning

Nu i finanskristider kommer kunskaperna väl till pass, även för andra. Vem behöver dyra spa-resor när man snabbt och billigt kan fixa det härligaste julbadet hemma?

Lisens favoritingredienser så här i vintertider är mjölk, honung och kanel – särskilt mjölken gör under för huden. Apelsin och granbarr är också toppen.

– Bad är bra för så mycket. Det är skönt, avslappnande och löser upp spänningar i musklerna.

Själv badar hon så ofta hon kan och boostar sig med nässelte och – i förkylningstider – en brygd på citron, ingefära och cayennepeppar.

– Det fungerar super! Jag förstår inte varför folk slänger ut så mycket pengar på mediciner och krämer, när det mesta finns i naturen nästan gratis, säger hon.

Vilohem gav livsviljan

Lisen Sundgren började sin karriär som örtkännare på 90-talet, efter att ha bott en tid i USA. Där jobbade hon som skådespelerska och var mycket nära att bränna ut sig. Hon la in sig på vilohemmet Vidarkliniken i Järna och fann ett intresse i organiskt leverne.

– Jag var som en släckt, trasig glödlampa och blev behandlad med örter och biodynamisk mat. Ur detta väcktes ett intresse, för att inte säga livsvilja, hos mig att lära mig mer, berättar hon.

Billigt sätt att lyxa

Hon har sedan dess gått flertalet kurser i ämnet och även jobbat vid Rosendahls trädgårdar i Stockholm. Numera försörjer hon sig på sina kunskaper.

– Egentligen är ingenting nytt under solen. Människan har i alla tider känt till hur örter påverkar kroppen, säger hon.

– De recept jag gör är för att man billigt ska kunna lyxa till vardagen lite. Den är det viktigaste vi har.

FAKTA

Triss i mysiga julbad

1. Avkopplande kanel

Gör ett kaneldoftande bad av julens kryddor. Kanel, kardemumma och ingefära stimulerar cirkulationen och är bra för immunförsvaret! Örterna doftar sagolikt gott, och får en att glömma vardagens bekymmer och plikter för en liten stund. Korngryn gör så gott för huden, och ger en behaglig skrubb om man masserar kroppen med badknytet. Man blir lugn, varm och mjuk. Yogite är en bra blandning som innehåller dessa kryddor, finns både på påse och i lösvikt – köp den som är på lösvikt, det fungerar bättre.

Du behöver:

2. Energigivande chaibad

Vad kan väl göra mer gott än ett kaneldoftande bad med mjölk och honung, en kall vinterkväll när vinden viner utanför stugknuten? Det här receptet är inspirerat av det indiska chai-téet, som serveras med varm mjölk och honung eller socker. Kryddorna stimulerar cirkulationen, och löser upp spänningar i kalla muskler. Då man blir varm och glad. Mjölk och honung gör huden mjuk.

Du behöver:

3. Uppfriskande mjölkbad med apelsin

Inspirerad av Cleopatra som lär ha badat i åsnemjölk, kan man göra sig ett juldoftande mjölkbad. Apelsinen friskar upp och gör rent, och apelsinskivorna blir så vackra, som små solar i badkaret. Dem kan man gnida in huden med, det är uppfriskande. Mjölk innehåller både mjölksyra som ger en mild peeling och fetter som ger huden näring och gör den supermjuk. Använd gärna Ekologisk Gammeldags mjölk, den är fetast och därför bäst för torr vinterhud. Vill man utesluta mjölken så låt kryddorna sjuda i vatten i stället. Häll sedan ½ dl vegetabilisk olja (t ex oliv eller raps) i badet så huden återfettas.

Du behöver:

Gör såhär:

Stöt kardemummafrön lätt i mortel. Bryt kanelstången i bitar. Värm mjölken och kryddorna i en kastrull och låt stå på svag värme under lock ca 5 min. Stäng av värmen, tillsätt honungen. Skiva apelsinen, och lägg i. Häll blandningen i ett varmt bad. Massera gärna huden med apelsinskivorna.