Träna på arbetstid

Gör dig till en bättre anställd

HÄLSA

En ny studie visar att träningsmöjligheter på arbetsplatsen gör dig både glad och effektiv.

Foto: colourbox.com
Träning på arbestplatsen gör dig till en mer effektiv och gladare anställd.

Anställda som kan träna på jobbet är mer produktiva, glada, effektiva och lugna, visar en ny brittisk studie. 200 personer deltog i experimentet som utfördes vid Bristol University, för att se vilken effekt gymmöjligheter på arbetsplatsen ger.

Studiens deltagare fyllde i ett frågeformulär om deras humör och jobbproduktivitet under två valfria arbetsdagar, en dag då de tränade och en dag utan träning. Det visade sig att de som tränar på jobbet förhöjer sin koncentration och känner sig lugnare efter passet. Experter säger nu att testresultatet bör uppmuntra olika företag till att inrätta träningsmöjligheter för sina anställda.

Nervösa för kritik

Studien, som publiceras i Journal of Workplace Health Management, visar också att anställda ibland anser det vara svårt att hinna med träningen och känner sig skuldmedvetna om de lämnar sina skrivbord. De är också nervösa för att få kritik av sina kollegor.

Jo Coulson, vid Bristol University, var med och utförde studien.

– Om man försöker klämma in en aktiv paus på arbetet, kvarstår resultatet under hela dagen och man blir mycket mer produktiv, säger hon till BBC.

Företaget vinner

Enligt studien höjs nu frågan om företag verkligen har råd att inte erbjuda träningsmöjligheter på arbetsplatsen.

En talesperson från British Heart Foundation (BHF) sade att mer hälsosamma arbetsplatser mycket väl kan inspirera oss alla till att komma i bättre form.

– Eftersom vi spenderar 60 procent av vår dag på arbetsplatsen, vill vi uppmuntra företag att skapa en mer hälsosam plats för sina anställda.