Kinas smala hemlighet

De äter mer men väger mindre

HÄLSA

Kinas befolkning är stor i antal, men ofta liten och nätt vad gäller kroppsbyggnad. I själva verket konsumerar de 30 procent mer kalorier än västbor, men förblir 20 procent smalare. Hänger allt på goda gener eller vad är hemligheten?

Foto: colourbox.com

Den brittiska författarinnan Lorraine Clissold har gett sig ut på en upptäcktsfärd inom kinesisk matkultur och presenterar resultatet i sin nya bok Why the Chinese Don't Count Calories. Hon tar avstamp i frågan om varför kineser lyckas hålla sig smala, samtidigt som de äter stora portioner mat. Detta medan hon själv, och många med henne, försöker överleva på mager sallad och ändå inte lyckas gå ned i vikt. En upptäckt som Clissold gjorde under sin undersökning är att kineser konsumerar 30 procent mer kalorier än västbor, men ändå förblir 20 procent smalare.

Kulturella inslag

Vad är kinesernas hemlighet? Inte så överraskande så spelar kosten nyckelrollen, understödd av kulturella inslag. Författarinnan är själv väl bevandrad inom den kinesiska matkulturen. Hon har spenderat tio år i Peking som lärare i kinesisk kokonst och har även arbetat som programledare för ett matprogram.

Köttet en sidorätt

Grönsaker spelar en mycket betydelsefull roll i kinesisk kost. Istället för att ha en biroll på den kinesiska tallriken, är grönsakerna oftast showens stjärna, med kött som en smakrik sidorätt.

Intaget av flytande föda spelar också en väsentlig roll. Kinesiska soppor är baserade på enkla buljonger och fullgör ett vätskeelement till målet som är mycket näringsrikt.

– Genom att dricka vätskan som grönsakerna har kokat i, garanteras att inga vitaminer går förlorade under tillagningen, berättar Lorraine Clissold för China Daily.

Hon hävdar också att Kina har en starkare kultur kring maten, då varje mål är en tillställning och betraktas som en trevlig och gemensam aktivitet.

Kaloriräkning

Clissold säger sig själv påverkas av den brittiska attityden till mat, som ofta är baserad på skuldkänslor över antalet konsumerade kalorier.

– I Kina var jag plötsligt omringad av människor som trivdes med att äta. De åt tills de var mätta, tre gånger om dagen och oroade sig aldrig för övervikt, berättar hon.

Den kinesiska matkulturen är starkt influerad av taoismens idéer om mat och kropp.

– Kineserna har aldrig tvekat på att vad du äter är direkt relaterat till ditt hälsostånd. De äter för att ge näring åt hela kroppen, istället för att sätta dess yttre form i fokus, vilket är vanligt i många av västvärldens dieter, säger Clissold.

De fem smakerna

Hon beskriver behovet av balans i kosten, balansen mellan yin- och yangmat och de fem smakerna: sött, salt, syrligt, bittert och beskt. Varje smak påverkar ett organ. Till exempel påverkar söta smaker mjälten och magen, medan bittra smaker påverkar hjärtat och tarmen.

– Rätt mängd av en smak ger positiva effekter på ett organ, för mycket kommer att skada organet, säger hon.

En vällagad, traditionell kinesisk rätt reflekterar denna typ av balans, då ingen av smakerna konkurrerar ut en annan. Clissold tror att västvärlden tenderar överkonsumera vissa smaker i sin kost, vilket leder till en obalans i kroppen.

– Söt mat dominerar i den västliga kosten, vilket är orsaken till att många midjeband i västvärlden är utstrecthade till max och matsmältningsbesvär är så vanligt.

Hon poängterar också att folk i västvärlden ofta också äter på ett felalktigt sätt; de är ofta på väg någonstans, småäter, köper processad mat och konsumerar tomma kalorier. Det kan leda till sjukdomar som cancer, diabetes och fetma.

FAKTA

Ät som en kines

ARTIKELN HANDLAR OM