Kalas mot fnas

20 fiffiga hudtips

HÄLSA

Torr, fnasig och rödflammig.

Vintern är inte skonsam mot känslig hy.

Men med lite underhåll kan även du bli len som en barnrumpa.

Peeling och återfuktning är tricket bakom silkeslena ben.

Peela

Peela huden en gång i veckan försiktigt. Använd peeling utan korn i ansiktet och i dekolletaget och lite grövre korn på övriga kroppen. Peela särskilt noggrant på armbågar och knäskålar, men även på hälarna.

Testa serum

Är du väldigt torr och irriterad i huden – testa ett fuktighetsberikande serum under den dagliga ansikts-krämen. Det tränger ner djupt i huden och ger en extra fuktboost.

Fukta fukta!

Fukt är naturligtvis det magiska ordet i jakten på en fin hud. Smörj in dig direkt efter duschen, när huden fortfarande är en smula fuktig – inte våt men heller inte riktigt torr, då tar kroppen åt sig fukten bättre.

Torka försiktigt

Var rädd om huden efter dusch och bad. Torka huden försiktigt, i ansiktet räcker det att dutta huden torr.

Byt hudkräm

På vintern behöver huden en fetare kräm och inte sommarens ultralätta. Den feta krämen skyddar mot kyla och hindrar huden att avge fukt.

Väck ögonen

Använd inte ögonkräm på övre ögonlocket nattetid, eftersom det kan göra dig lite svullen. Välj gärna en ögongelé om du lätt blir svullen. Applicera mycket försiktigt. Använd inte oljebaserad ögonrengöring, det kan också ge puffiga ögon.

Undvik alkohol

Undvik rengöring som är alkohol-baserad, det kan ta bort en del av hudens naturliga skyddsbarriär.

Investera i växter

På vintern är luftfuktigheten väldigt låg inomhus på grund av uppvärmningen, något som gör huden torr och irriterad. Investera i mycket gröna växter, det kan bidra till att öka luftfuktigheten.

Gå på massage

Håll blodcirkulationen uppe med massage då och då, det hjälper huden att ta upp mer näring. Testa att massera ansiktet försiktigt på egen hand med en droppe olja som är anpassat till ansiktet.

Frisk luft

Inget gör huden så vacker och fräsch som en rejäl dos frisk luft. Försök promenera minst 30 minuter per dag.

Glöm inte solkrämen

Även om solens strålar inte lyser särskilt starkt så kan de ändå göra skada, särskilt på hud som har en tendens att få pigmentfläckar. Använd en fuktkräm med solskyddsfaktor även vintertid.

Snygga fötter

Mjuka upp fötterna med ett fotbad varmt vatten och lite lavendelolja som också har en avslappnande effekt. Skrubba med loofah-svamp eller en fotfil för att ta bort torr hud. Avsluta med en mjukgörande kräm.

Undvik tvål

Tvål torkar ut huden ännu mer, välj en mild ansiktsrengöring för torr hud om du har det behovet.

Tvätta tvätta

Att somna med makeup är rena döden för din hud. Rengör den alltid noga, oavsett hur trött du är, det vinner du på i längden.

Packa in

Även huden behöver en rejäl inpackning då och då. Ha en fuktgivande ansiktsmask ett par gånger i veckan.

Glöm inte händerna

Smörj in med handkräm varje gång du tvättat händerna. Om de är riktigt torra och nariga, testa att smörja in dem med vaseline när du går och lägger dig. Ha på dig ett par tunna bomullshandskar för att ge händerna en rejäl inpackning.

Skippa solariet

Behöver vi säga det här egentligen? UVA-strålarna på solariet gör huden ännu torrare och speedar dessutom upp åldrandet och ökar risken för hudcancer.

Svalka dig

Visst är det skönt med heta duschar och varma bad när det är kallt ute, men försök att ha lite svalare vatten eftersom hett vatten torkar ut och tar bort den naturliga fukt som huden behöver.

Sov gott

Det är på natten som huden återhämtar sig från dagens slagsmål med alla fria radikaler. Använd då en extra näringsrik nattkräm som bygger upp huden och ger den skydd mot nästa dags påfrestningar.

Smörj läpparna

Var noga med att smörja in läpparna regelbundet och undvik att slicka på dem om de känns nariga. Använd krämer som vaseline eller ”Eight hour cream” från Elizabeth Arden på natten eller leta efter krämer med sheasmör eller granatäpple.