Skickar mejl – i sömnen

HÄLSA

Äta, ringa, slåss, ha sex – till och med mörda.

Människan kan göra mycket i sömnen, har det visat sig.

Nya rön visar nu att även e-postande kan adderas till raden av udda sömngångarbeteenden.

Jan-Erik Broman, chef vid sömnutredningsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, förklarar att sömngång är normalt i förskoleåldern, men att det kan fortsätta när man är äldre.

– Det låter som om man går i sömnen, men inkluderar även andra beteenden, säger han.

Till exemplen han räknar upp hör olika former av våldsamma handlingar, att folk går upp och äter, har sex eller ger sig ut på stan.

Snusare utsatta

Enligt Jan-Erik Broman sker de här handlingarna under första tredjedelen av sömnen då man sover som djupast.

– Det rör sig om ett ofullständigt uppvaknande ur den djupa sömnen. Man vet inte vad man gör. På morgonen är det typiska att man inte har någon klar minnesbild av det som har hänt.

Vad beror det på?

– Det finns en ärftlighet i beteendet, men det kan också triggas igång av sömnbrist. Risken ökar också om man har stoppat i sig något aktiverande som kaffe, alkohol eller nikotin. Särskilt vanligt är det bland snusare.

Psykologiska orsaker?

– Det har funnits teorier om att folk som håller inne sina känslor när de är vakna släpper ut dem i sömnen i stället, men det är avfärdat nu. Det finns ingen särskild personlighet kopplad till beteendet. De bakomliggande orsakerna är ännu okända.

Vad gör man åt det?

– Ser till att man är utsövd och inte lider av sömnbrist. En tupplur på dagen kan vara verksamt.

Sover med mobilen

Joell Park är sömnmejlare.

Hon mejlade sin chef från mobilen mitt i natten. Första gången skrev hon ”Jag håller med, vi pratar om det i morgon bitti”. Andra gången var det bara skräp.