Hon svimmar av mat

Tuppar av om hon äter en macka

HÄLSA

En 26-årig kvinna i England har problem med lunchen.

Hon svimmar när hon äter smörgåsar eller dricker läsk.

Foto: colourbox.com
Smörgås Farligt för vissa.

När den brittiska läkaren Russel Cherry träffade kvinnan för första gången trodde han att det skulle bli en vanlig rutinkontroll. Det var innan hon berättade om sitt problem.

Den 26-åriga kvinnan klagade på att hon upplevt oförklarliga svimningar de senaste tio åren. Inga tester hade dock visat på något ovanligt. Russel Cherry var den förste att göra en koppling till mat.

– Hon berättade att hon alltid kände sig lite konstig när hon åt, och att det hade varit så i flera år, säger Russel Cherry till ABC News.

Smörgåsar och läsk

Smörgåsar och kolsyrade drycker visade sig ligga bakom de flesta svimningsanfallen. Sista gången hon tuppade av satt hon bakom ratten och åt en macka.

För att vara säker på att det var smörgåsar som utlösta attackerna bad Russel Cherry kvinnan att äta några smörgåsar då han var med. Testet bekräftade tillståndet.

– Vi gav henne en smörgås. När hon åt den fick hon en attack. Hon förlorade inte medvetandet, men hjärtat slutade slå i två sekunder.

Sjukdomen är sällsynt, och kallas swallow syncope. Det innebär att hjärtat plötsligt slutar slå på grund av en nervreaktion som utlöses av att man sväljer.

Lösningen på problemet blev en pacemaker. Nu kan kvinnan äta vad hon vill, utan att förlora medvetandet.