”Jag åt bort min diabetes”

Rätt kost och motion blev en fullträff

HÄLSA

Sommaren 2008 fick Esperanza Vodovnik och hennes man ta del av ovärderliga relations-, kost-, och träningsråd under inspelningen av programmet Bröllopsform. Erfarenheten kom att påverka Esperanzas liv något enormt.

– Den allra största vinsten är att min diabetes är borta.

Foto: SARA RINGSTRÖM
Esperanza drabbades av havandeskapsdiabetes, men kontrollerar den med bra kost och träning.

För ungefär tio år sedan konstaterades det att Esperanza Vodovnik, 44, led av havandeskapsdiabetes. I hennes släkt fanns redan både diabetes typ 1 och typ 2. Hon tror själv att den huvudsakliga anledningen till att hon drabbades är bukfettet som stadigt byggdes upp efter graviditeten och en viktuppgång på 15 kilo. Som småbarnsmamma fick Esperanza allt mindre tid till att prioritera sig själv.

– Det blev svårt att kontrollera kost och motion, att få tid till det. Ingenting höll i längden. Jag hamnade på något sätt vid sidan om av mitt eget liv, förklarar hon.

Räddningen

Esperanza lyckades kontrollera sin diabetes någorlunda men den hängde envist kvar efter graviditeten. För ungefär ett år sedan blev hon tvungen att börja äta medicin.

– Helt plötsligt var det allvar och det kom lite som en chock. Man ser så lätt en osann bild av sig själv i spegeln, men nu var jag tvungen att inse att allt inte stod rätt till.

Hon säger själv att Tv4:s Bröllopsform blev hennes räddning. Inte bara förgylldes vardagslunken i äktenskapet, men nya kostvanor och motion befriade Esperanza från diabetesmedicinen. Under inspelningen mådde hon så pass bra att hon slutade ta den.

– Jag gick ned nio kilo och förlorade 19 centimeter runt midjan. Idag har jag gått ner ytterligare kilon och minskat ännu mer i midjemåttet. Det är inte ens jobbigt att upprätthålla, säger hon.

En lömsk sjukdom

Esperanza har alltid försökt att äta nyttigt och har bantat hit och dit i sitt liv. Ingenting har emellertid fungerat som en hållbar livsstil. I och med Bröllopsform lärde hon sig att äta lite, men ofta.

– Jag äter i stort sett samma produkter som förr, men mindre och var tredje timme. Det blir mycket frukt, bulgur och bönor. Jag tror att jag tillagade maten fel förr om åren. Nu har jag mer kunskap.

Efter träningscampet med Bröllopsform insåg Esperanza hur viktigt motion är för hennes hälsa. Idag tränar hon tre gånger i veckan på gym och är ofta ute och promenerar med hunden. Hennes värden är normaliserade och diabetesen syns inte till överhuvudtaget.

– Jag har hittat tillbaka till mig själv och det känns fantastiskt. Diabetes är en lömsk, fruktansvärd sjukdom som äter upp dig inifrån.

Kanske kommer diabetesen tillbaka en dag, kanske inte. Men för stunden är den borta och Esperanza känner sig gladare än på länge.

– Jag har hittat en fin balans i kost och motion. Jag kammade verkligen hem den högsta vinsten.

FAKTA

En folksjukdom

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. I Sverige räknar man med att det finns minst 350 000 människor med diabetes, enligt Svenska Diabetesförbundet.

Leif Groop, professor vid Lunds Universitet, säger att träning och kost är bra sätt för att försöka kontrollera sin diabetes.

– Diabetes går inte att bota helt, den finns under ytan och kan alltid komma tillbaka. Det handlar om att försöka ta kontroll över den med en hälsosam livsstil, då kanske man inte behöver ta sina mediciner.

Vissa situationer går emellertid inte att kontrollera.

– Vanligtvis försvinner diabetesen efter graviditeten när det handlar om havandeskapsdiabetes, men för cirka 40 procent kommer den tillbaka inom fem år. En till graviditet eller en infektion kan öka insulinbehovet och då återkommer sjukdomen tyvärr.

ARTIKELN HANDLAR OM