Smörj dig ofta och slipp eksem

HÄLSA

Smörj in dig med mjukgörande kräm flera gånger om dagen.

Då slipper du få atopiskt eksem.

Det visar nya amerikanska studier.

Inte bara de som har anlag för eksem ska smörja sig ofta, det är viktigt för alla.

Tvål, duschkrämer, tvättmedel och rengöringsmedel bryter ner hudens naturliga skyddsbarriär och är en bidragande faktor i uppkomsten av atopiskt eksem. Det skriver den brittiska läkaren Michael J. Cork i tidningen Scientific insight report.

Atopiskt eksem har de senaste årtiondena blivit en vanlig sjukdom i västvärlden, och uppemot 25 % av befolkningen tros vara drabbad.

Michael J.Cork har efter många tester kunnat visa exakt hur skyddslagret bryts ner när man tvättar sig med parfymerade tvålar eller använder sig av olika rengöringsmedel.

Huden blir torr och spricker

Huden som utsätts för produkterna reagerar genom att bli torr, och i vissa fall uppstår även torrsprickor.

När detta händer kan allergiframkallande ämnen leta sig ner under skyddsbarriären och orsaka inflammatoriska reaktioner. Detta är inget som bara händer personer med anlag för eksem utan det drabbar alla, men effekten är betydligt snabbare och aggressivare hos personer med anlag för atopiskt eksem.

I sina studier har Cork bevisat att man genom daglig användning av milda mjukgörande krämer i många fall kan återställa sin skyddsbarriär. Barn som redan har fått en diagnos för sin eksem har i många fall klarat sig med mjukgörande kräm för att förebygga stora eksemutbrott.

Karin Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM