Akrylamid ökar inte cancerrisken

– enligt en ny svensk studie

HÄLSA

Akrylamid är klassat som ett cancerframkallande ämne och rapporterades 2007 ha ett samband med äggstockscancer. En ny svensk studie visar att så inte är fallet.

Foto: colourbox.com
Akrylamid, som finns i chips, har inget samband med äggstockscancer, enligt en ny studie.

Risken att drabbas av äggstockscancer ökar inte med mat som innehåller ämnet akrylamid. Det visar en ny studie som publiceras i tidsskriften Cancer epidemiology biomarkers & prevention.

Cancerframkallande

Akrylamid klassas som ett cancerframkallande ämne av Världshälsoorganisationen. År 2007 publicerades en rapport från en holländsk studie, som visade på ett samband mellan akrylamid och en ökad risk för äggstockscancer. Den nya svenska studien visar inte på något liknande samband.

– Våra fynd talar för att akrylamid inte ökar risken för äggstockscancer, i vart fall inte i de mängder som kvinnor i Sverige brukar få i sig detta ämne. Men vi kan inte utesluta att jättestora mängder akrylamid i maten kan ge cancer, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till Uppsala Nya Tidning.

61000 kvinnor

61000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län ingick i studien och de följdes av forskarna under en period av 17 år. De kvinnor som förtärde mat och dryck med höga halter av akrylamid drabbades inte av äggstockscancer oftare än andra kvinnor, enligt den nya rapporten.

Akrylamid bildas under upphettningen av vissa livsmedel och finns i bland annat chips, stekpotatis och knäckebröd.

Vad är akrylamid?

Livsmedel där akrylamid spårats: