Han botar okända sjukdomar – i tv

Stefan Branth: "Det är ett utmanande detektivarbete"

Foto: TV3/Ulf Berglund
Stefan Branth botar okända sjukdomar i nytt program. Nu kan du som Aftonbladetläsare mejla din fråga till Stefan.
HÄLSA

Diagnos okänd har premiär på TV3 i kväll. I programmet får tittarna följa läkaren Stefan Branth som tillsammans med sitt specialistteam löser mystiska sjukdomsfall.

Läkaren Stefan Branth har kallats för Sveriges egna ”Doktor House” och smeknamnet är inte helt omotiverat. I kväll kan du se första avsnittet av serien Diagnos Okänd, där ett läkarteam ska lösa mystiska sjukdomsfall med Branth i spetsen. Han är tidigare känd från TV3-serien Sjukhuset och Boston Tea Party på Kanal 5.

En kul utmaning

I den nya satsningen får tittarna följa läkarteamet i deras dagliga jobb med att bota mystiska eller okända sjukdomar.

Stefan Branth är entusiastisk över det gångna arbetet.

– Självklart kan det anses vara en kaxig sak att försöka sig på det här. Men själv ser jag det som en kul utmaning. Det känns fantastiskt att kunna lösa svåra fall och därmed kanske hjälpa en människa.

Specialistteamet har tagit emot många patienter. Det kan handla om allt från oförklarliga smärtor, till hudåkommor.

Urvalsprocessen har varit svår.

– Man vill ju självklart hjälpa alla, men i urvalet får man gå lite på magkänsla. Det är inte så att vi väljer ut de lättaste fallen, snarare tvärtom.

Goda resultat hittills

Hittills har arbetet gått bra. Stefan Branth är extra glad just i dag, eftersom han precis är på väg för att rapportera om en lyckosam diagnos.

– Just att det har gått så bra känns otroligt stimulerande. Det är det som driver oss i vårt arbete – vetskapen om att vi kanske kan underlätta vardagen för en annan människa.

Han poängterar att de självklart också kan misslyckas med en diagnos.

– Det kan ju vara verkligheten i bland, människans medicinska kunskap är ju inte fullständig. Men hitills har allt gått väldigt bra och förhoppningsvis fortsätter det så, peppar peppar! Det är lite som ett detektivarbete. Jag hoppas att tittarna också får uppleva den spänning som vi i teamet känner av under arbetets gång.

FAKTA

Namn: Stefan Branth

Gör: Överläkare vid medicinkliniken vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.

Aktuell: I programmet ”Diagnos Okänd”, premiär på tv3 i kväll.

Tidigare: Före detta elitorienterare. Han har genom åren varit rådgivare och läkare åt en mängd idrottsstjärnor och olika svenska landslag, bland annat svenska bronslaget i fotboll från 1994 och engelska fotbollslandslaget 2002. Branth har även setts i sin läkarroll i tv3:s dokumentära serie ”Sjukhuset” och i "Boston Tea Party".