Test: Har du akutkoll?

Test: Har du akutkoll?

HÄLSA

Skållning, kvävning och fall – vad gör du? Kolla hur du skulle hantera en nödsituation, och vad Röda Korset rekommenderar.

Scenario: Trillar från sängen

Lilla Ida är 6 månader gammal och mamma ligger och myser med henne i sin stora dubbelsäng. Ida somnar till slut i mammas famn, som låter henne glida ner på sängen. Mamma vill inte väcka Ida, så hon låter henne ligga kvar och lägger en filt över henne istället.

“I den stora sängen kan hon ju inte rulla över kanten”, tänker hon och går ut och gör i ordning en kopp te. Plötsligt hör hon en duns följt av Idas röst som skriker och gråter. Förtvivlad springer mamma in i sovrummet och upptäcker att Ida har fått en bula uppe på huvudet.

Foto: Röda Korset/Nico text

Vad gör du?

A Försöker att kyla ner bulan med is.

B Låter Ida ligga kvar på golvet och håller henne varm genom att lägga på en filt.

C Låter Ida vila vidare men observerar henne under resten av dagen.

D Lyfter upp Ida och springer in till grannen.

E Lyfter upp Ida och ringer 112.

F Gör en huvud till tå undersökning på Ida medan hon ligger kvar på golvet.

Prioritera vilka åtgärder som är viktigast och i vilken ordning de ska genomföras. Undrar du hur Röda Korset skulle prioritera, så finner du svaret nedan.

(Facit: F, A, C)

Scenario: Brännskada

Sam har precis lärt sig gå och tultar omkring och upptäcker världen som bara en 1-åring kan. Pappa är inne i köket med Sam och brygger kaffe och värmer bullar till sig och kompisen Manne som kommer på besök om några minuter. Sam klänger på pappas ben, men sätter sig ned med en leksak som helt plötsligt blir väldigt viktig och blir upptagen med den istället. När Manne kommer ställer pappa fram koppar på bordsduken och slår upp kaffe åt dem båda. De står upp och pratar medan bullarna blir klara och pappa verkar för stunden ha glömt att Sam numer är en stor pojke som kan gå själv. Sam har nämligen löst världsproblemet med leksaken och har rest sig upp och är på väg mot bordet. Han hinner fram och drar i duken precis innan pappa skriker “Nej Sam!” Men det är för sent... Sam har fått hett kaffe på hela framsidan av kroppen och han gallskriker och gråter av smärtan på hans tunna hud.

Foto: Röda Korset/Nico text

Vad gör du?

A Hämtar talk som finns hemma och häller över brännskadan.

B Börjar omedelbart kyla Sam med kallt vatten med duschen i badrummet.

C Tar av kläder och blöja men ej det inre lagret och kyler med svalt vatten i 15 min.

D Ringer 112 och säger att de måste komma omedelbart, det har hänt en skållningsolycka.

E Åker till barnakuten med Sam eftersom skadan är så pass stor.

F Ringer 112 efter att Sam har blivit nerkyld med duschen.

Prioritera vilka åtgärder som är viktigast och i vilken ordning de ska genomföras. Undrar du hur Röda Korset skulle prioritera, så finner du svaret nedan.

(Facit: C, E)

Scenario: Klämskada från dörrspringa

Tindra 2 år gillar att busa med sin storasyster Lina. Idag vill Tindra leka tittut, och står med fingrarna på andra sidan dörren när systern plötsligt smäller igen dörren så att Tindras små fingrar kläms i dörrspringan. Tindra gallskriker och gråter och har så ont att hon inte vet vad hon ska göra. Mamma kommer springande och undrar vad som har hänt, tittar på Lina, som förtvivlat säger att det inte var meningen. Mamma tittar på Tindra och frågar vad som hände, som hulkar och har svårt att säga något alls eftersom det gör så ont i fingrarna. De är alldeles vita och platta.

Foto: Röda Korset/Nico text

Vad gör du?

A Kyler ner fingrarna med kallt vatten.

B Sätter på ett tryckförband.

C Håller handen i högläge och trycker över de fingrar som klämts för att stoppa blödningen.

D Låter Tindra bestämma vad du ska göra.

E Kontrollerar att alla fingrar fungerar så att ingen led eller sena blivit skadad.

F Åker till akuten med egen bil, så får de ta ställning till vad som ska göras.

Prioritera vilka åtgärder som är viktigast och i vilken ordning de ska genomföras. Undrar du hur Röda Korset skulle prioritera, så finner du svaret nedan.

(Facit: A, C, E)

Scenario: Kvävning

Lilla Tanja 1,5 år har hittat tjusningen med att gå runt och känna och smaka på saker. Det mesta som är farligt har mamma och pappa ställt undan av just den anledningen. Tanja sitter och leker med en liten docka som hon tagit från hennes storasysters rum, och med lite styrka lyckas hon dra av huvudet på dockan. Mamma sitter vid datorn alldeles bredvid, men ser inte hur Tanja stoppar dockhuvudet i munnen. Mamma tycker att Tanja plötsligt blir väldigt tyst, tittar ner och ser hur hennes älskade bebis flaxar med armarna och blir mörkröd i ansiktet.

Foto: Röda Korset/Nico text

Vad gör du?

A Försöker blåsa ner luft i lungorna.

B Ringer 112.

C Springer in till grannen och ber om hjälp.

D Lyfter upp Tanja och börjar med att göra 5 bukstötar.

E Du ser att Tanja inte kan andas, då ger du 5 slag mellan skulderbladen och dockhuvudet kommer lyckligtvis upp.

F Du åker in till sjukhuset efter att du lyckats få upp dockhuvudet.

Prioritera vilka åtgärder som är viktigast och i vilken ordning de ska genomföras. Undrar du hur Röda Korset skulle prioritera, så finner du svaret nedan.(Facit: E, F )

Scenario: Förgiftning

En fröken tillsammans med förskolegruppen Nalle Puh på sex barn ger sig ut på utflykt i skogen. Alla har med sig matsäck och har blivit tillsagda att absolut INTE äta något annat än matsäcken eller vad fröken säger är okej. Alla ser sig omkring medan fröken berättar om olika växter och djur som lever där. Efter en timme är det dags att äta och fröken visar dem en plats där de kan sitta, men säger att de inte får gå längre bort än att hon kan se dem. 3-åriga Johan vill sitta på något speciellt ställe och ser sig omkring för att hitta den perfekta platsen. Då ser han en stubbe där det växer fina blanka röda bär på en buske bredvid. Han rusar dit och sätter sig och ser fröken som nickar att det är okej. Han är nyfiken på bären, och kan inte låta bli att smaka på några stycken. Lisa och Viktor ser och rusar till fröken för att skvallra. Fröken går genast fram till Johan och säger till honom på skarpen att han inte får äta dem, att det kan vara farligt. Johan skäms, men verkar må bra.

Foto: Röda Korset/Nico text

Vad gör du?

A Du försöker framkalla en kräkning.

B Låter de andra barnen som vill, också smaka på bären.

C Låter barnen hjälpa till att plocka bären som sedan serveras vid mellanmålet.

D Tycker dig se att de liknar blåbär så du smakar på dem själv och upptäcker att de ej har samma smak som blåbär, så du ser till att ingen mer äter av bären.

E Avvaktar och ser hur Johan mår.

F Ger Johan lite vatten så han får skölja ur munnen.

Prioritera vilka åtgärder som är viktigast och i vilken ordning de ska genomföras. Undrar du hur Röda Korset skulle prioritera, så finner du svaret nedan.(Facit: D, F, E)

Första hjälpen barn

Scenarierna är hämtade ur boken Första Hjälpen Barn från Röda Korset, Nicotext bokförlag. Boken finns till försäljning på Designtorget, i bokaffärer och utvalda barnbutiker runt om i landet för 99 kronor.

Eller så köper du boken direkt här