Italienska Eluana död efter 17 år i koma

Foto: AP
Demonstration med tända ljus för rätten att få dö. Bilden togs på måndagskvällen utanför den klinik där Eluana somnade in.
HÄLSA

Den italienska kvinnan Eluana vars livsöde varit föremål för en het debatt om dödshjälp i Italien har avlidit efter 17 år i koma.

Det meddelade i dag den italienska senaten, rapporterar Corriere Della Sera.

– Ja hon har lämnat oss. Men jag vill inte säga mer, jag vill bara vara ensam, säger Eluanas pappa Beppino Englaro.

Nyheten har bekräftats av myndigheterna i Udine och av polisen.

Eluana Englaro, 37 år, har legat i koma sedan hon var tjugo år gammal. Hennes öde har varit föremål för en het debatt i Italien rörande passiv dödshjälp.

Förbud mot dödshjälp debatterades

Efter en trafikolycka har hon hållits vid liv i 17 år utan att vakna. Utan läkarnas livsuppehållande insatser skulle hon avlidit. I tio år har hennes pappa kämpat för att läkarna skulle låta henne dö.

I somras fick han rätt av en domstol att stänga av sondmatningen och för några dagar sedan avslutade läkarna de livsuppehållande åtgärderna på faderns begäran. I kväll vid 20.10 avled hon.

Skulle tas upp av parlamentet i morgon

Den italienska senaten möttes samtidigt för att debattera ett lagförslag som skulle göra det olagligt med så kallad passiv dödshjälp.

I morgon tisdag skulle lagförslaget tas upp i parlamentet.

En tyst minut hölls i senaten efter tillkännagivandet om Eluana Englaros död.

FAKTA

Olika former av dödshjälp

Aktiv dödshjälp (eutanasi) är förbjudet i Italien liksom i Sverige och nästan hela världen. Undantag är exempelvis Nederländerna och Belgien. Eutanasi innebär att en läkare aktivt hjälper en lidande, svårt sjuk person att avsluta sitt liv. Läkarassisterat självmord, som tillämpas i bland annat Schweiz och amerikanska delstaten Oregon, innebär att läkaren tillhandahåller läkemedel i dödande dos, men att patienten själv utför den dödande handlingen.

Passiv dödshjälp, som vanligtvis är tillåten, innebär att läkaren, ofta i samråd med patient eller anhöriga, avslutar en medicinsk livsuppehållande behandling när allt hopp om att kunna rädda liv är ute. I stället lindras patientens symtom genom så kallad palliativ vård.

Källa: TT

ARTIKELN HANDLAR OM