Helvetesvintern är över

Men den aggressiva kräksjukan kan komma tillbaka

HÄLSA

Årets vinter bjöd på en otrevlig överraskning – en ovanligt aggressiv vinterkräksjuka och tunga fall av influensan.

– Vinterkräksjukan var extrem och verkar bli alltmer aggressiv för varje år säger läkaren Samuel Sultani.

Runt jul och nyår hopades fallen av vinterkräksjukan i sjukhusens väntrum. Årets kräksjuka var ovanligt aggressiv.

– Det var ett extremt år, vi hade otroligt många fall, berättar Samuel Sultani, verksamhetschef vid Solna-Sundbybergs närakut.

Ökar för varje år

Influensafallen var däremot inte ovanligt många, men de var svåra.

– Med väldigt tunga influensafall och aggressiv vinterkräksjuka har det verkligen varit en svår vinter, säger Sultani.

Mycket pekar på att den aggressiva kräksjukan kan vara här för att stanna.

– Nu har det självklart mattats av och det värsta är över. Men jag, personligen, har definitivt sett en ökning av vinterkräksjukan från år till år. Det blir bara värre. Det är svårt att säga vad vi har att vänta inför nästa vinter, men sådana här trender brukar ju hålla i sig, säger han.

Vaccin håller influensan i schack

Att antalet influensafall inte har varit förhållandevis många, beror på att allt fler vaccinerar sig. Varför fallen har varit extra tunga är emellertid svårt att veta.

Samuel Sultani berättar att många friska, unga människor väljer att vaccinera sig mot influensan i dag. Det tycker han är en bra utveckling.

Att skydda sig mot kräksjukan är däremot svårare.

– Kräksjukan sprids otroligt snabbt och detta sker givetvis i kollektiva sammanhang, som på dagis och i skolor. Därför ska man hålla sig hemma om man tror att man är smittad.

Besöksrekord på Vårdguiden.se

Även Vårdguiden.se har märkt av att svenskarna har varit sjukare än vanligt i år. Influensa- och kräksjukeepidemin har gett hemsidan rekordmånga besök.

Intresset att läsa om influensa har ökat med 150 procent och intresset för vinterkräksjukan har ökat med 40 procent, i jämförelse med förra året.

– Vi för statistik på webbsidans mest lästa artiklar och vinterkräksjukan ligger i topp. Det har skett en enorm ökning. Influensan ligger på tredje plats, också det en stor ökning, berättar Kim Nordlander, enhetschef vid Vårdguiden.

I januari hade Vårdguiden över en miljon besökare. Det är topprekord. Även antalet telefonsamtal till Vårdguidens sjukhusrådgivning har slagit rekord under januari månad.

– Allt detta borde tyda på att vintern har varit ovanligt svår i år.

FAKTA

Mest lästa artiklar på Vårdguiden.se

Januari 2009

1. Vinterkräksjuka

2. Klamydia

3. Influensa

4. Halsfluss

5. Graviditet