Solkrämer kan öka cancerrisk

Professor: Det är som att släcka eld – och samtidigt hälla på bensin

Foto: Foto: KATRIN JAKOBSEN
farligt att lita på solkräm Forskare larmar om att uppfattningen att solskyddskrämer minskar risken för hudcancer kan vara en livsfarlig villfarelse. Solkrämerna minskar hudens rodnader och döljer att solen skadat hudens celler.
HÄLSA

Det finns ingen forskning som visar att solskyddskrämer minskar risken för hudcancer.

Snarare tvärtom.

– Rent teoretiskt sett kan solskydden öka risken genom att släcka ut rodnaden på huden, säger professor Olle Larkö till tidskriften Fokus.

Malignt melanom är en av de vanligaste och den farligaste formen av hudcancer. Den uppträder främst som mörka prickar på huden. Sjukdomen drabbar årligen mer än 2 000 svenskar, runt 400 av dem dör.

En vanlig uppfattning är att solskyddskrämer minskar risken att drabbas av hudcancer. Men det finns ingen forskning som tyder på det. Flera forskare larmar nu om att det är en livsfarlig villfarelse.

Döljer skadade celler

– För att undersöka effekten av solskydd skulle du behöva en stor grupp människor, runt 25 000 personer, och studien skulle behöva fortgå i åtminstone fem år, säger Bruce Armstrong, professor i folkhälsa vid universitetet i Sydney, i senaste numret av Fokus.

Det kan mycket väl vara tvärtom: att solskyddskrämerna minskar hudens rodnader och på så sätt döljer det faktum att solen ändå skadat hudens celler och framkallat cancer.

Solar, solar och solar

– Vi solar och solar och solar, sedan, när vi får dåligt samvete, använder vi solskydd för att ta bort effekten. Det är som att släcka en eld och samtidigt hälla på bensin, säger Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin

i Göteborg.

Bästa skyddet: Kläder

Solskyddskrämerna har senaste tiden utvecklats för att skydda mot uv-strålning. Men Dominique Moyal, expert vid franska kosmetikaföretaget L’Oréal, medger att de inte vet om det minskar cancerrisken.

– Det vet vi först i framtiden, säger Moyal till Fokus.

För att skydda sig rekommenderar forskarna i stället kläder och skugga.

FAKTA

Tre typer av UV

Det ultravioletta spektrumet består av tre olika former av strålning: UVA, UVB och UVC. Den senare når inte ner till jordens yta. UVB är den strålning som forskarna först identifierade som farlig. Först på senare år har forskarna förstått att även UVA kan ge hudcancer. UVA-strålningen ligger närmast det synliga ljuset.