ULRIKA LÄCKER GENANT HEMLIS

HÄLSA

LONDON. Det finns en liten hemlighet som generar Ulrika Jonsson mer än att hon blev dumpad av Svennis.

Hon lider av inkontinens.

– Men det är dags att börja tala om detta sista tabu nu, skriver hon i en kolumn i Daily Mail.

Foto: Foto: KANAL 5
TALAR UT Ulrika Jonsson berättar om sina besvär i en kolumn i Daily Mail.

Under varje graviditet som hon har genomgått har hon – liksom nästan alla kvinnor – upplevt problem med blåsan under den sista tiden. Och hon noterar att upp till 40 procent av alla kvinnor har fortsatta problem upp till sex år efter graviditeten.

”Miljontals kvinnor lider”

Ändå:

– Det talas inte om inkontinens. Mödrar som jag har bara fått förstå att det är någonting som vi måste stå ut med. Men faktum är att miljontals kvinnor lider av den här pinsamma åkomman. Det är chockerande många – men inte så konstigt att man inte talar högt om det.

Genom att berätta om sina egna erfarenheter vill Ulrika Jonsson avdramatisera problemen, men också upplysa om att det finns hjälp att få.

– Jag står inte ut med tanken att så många kvinnor lider i tysthet av sitt tillstånd, trots att det inte är något som de kunnat hjälpa själva. Det finns inget vuxet med att få panik varje gång man nyser eller skrattar.

Alla vågar inte söka hjälp

Hon har själv haft tur, säger hon.

– Efter graviditeterna har jag gått ner i vikt och slavat med träningen och efter ett par månader försvann symptomen. Men tyvärr vågar inte alla kvinnor söka hjälp.

Enligt en undersökning som hon refererar till vågar 54 procent av dem som lider av problemen inte diskutera dem med någon. Vilket är stor synd och skam, för med rätt hjälp kan över 70 procent av kvinnor med inkontinensproblem få bot.

ARTIKELN HANDLAR OM