Träningskläder läcker miljögifter

Den antibakteriella förmåga försvinner i tvätten

HÄLSA

En ny undersökning visar att antibakteriella träningskläder släpper ifrån sig miljöfarliga silverjoner i avloppsvattnet.

Dessutom reduceras klädernas antibakteriella förmåga kraftigt när man tvättar dem.

Många träningskläder innehåller silverjoner som är kända för att döda bakterier. Silverjonernas syfte är att minska svettlukten som uppstår vid träning.

Men silverjonerna försvinner från plaggen när man tvättar dem, och förs ut i avloppsvattnet, där de orsakar miljöproblem.

Göteborgs miljöförvaltning har gjort en undersökning av fyra plagg som ska ha antibakteriella egenskaper. Halten silverjonerna uppmättes, därefter tvättades plaggen tio gånger i 40 grader och silverjonerna mättes på nytt. Det visade sig att alla plagg släppte ut silverjoner. Plaggen blev i och med detta också av med en del av sin antibakteriologiska förmåga.

Svårt att få till förbud

Göteborgsposten rapporterar att de grå strumporna av märket X-socks innehöll mer än hundra gånger så många silverjoner än övriga plagg. De släppte också ifrån sig mer än 30 gånger större mängd vid tvätten.

– Det är svårt att få till ett förbud, men man kan ju önska att butikerna inte ville sälja antibakteriellt behandlade produkter och hade detta med i sina inköpskrav till leverantörerna, säger Karin Kruse, inspektör på Miljöförvaltningen, till Göteborgsposten.

Åhléns stoppar försäljningen

Efter undersökningen valde Åhléns att stoppa försäljningen av strumporna. Cross överväger än så länge att dra in det berörda understället. Peak Performence låter hälsa att de ska gå över till en annan antibakteriell behandling som inte ska avge rester. Löplabbet, som säljer strumporna med flest silverjoner, har inte avslutat sin försäljning av produkten.

– Vi har inte hunnit diskutera hur vi ska göra. Vårt företag värnar om miljön, så någonting får vi göra, säger Bjarne Koning, butikschef för Löplabbet i Göteborg, till Göteborgsposten.