”Jag blev aggressiv och sårade andra”

Ann Andersson, 52, botade besvären med naturmedel

HÄLSA

När Ann Andersson, 52, kom in i klimakteriet blev livet en plåga. Hon fick ångest, blev orolig och ledsen utan anledning. Efter mycket lidande och hopplöshet fann hon lösningen på besvären.

För 85 procent av alla kvinnor innebär klimakteriet stora obehag. Det innebär humörsvängningar, vallningar och sömnsvårigheter. Eller som för Ann Andersson i Kungsbacka – nedstämdhet och ångest. För henne blev klimakteriet mer än ett problem. Det blev ett helvete.

Under större delen av hennes liv har Ann haft svåra besvär med PMS. Det var samma sak varje månad: två veckor innan mens gick hon in i en fullkomlig depression. När hon kom in i förstadiet av klimakteriet blev det ännu värre.

– Det var som en sjukdom, berättar Ann. Något jag inte kunde hantera. Jag blev frustrerad och orolig och irriterade mig på småsaker. Dessutom blev jag aggressiv mot andra och sa saker som jag inte menade – men jag kunde ju inte styra det. Efteråt blev jag väldigt ledsen eftersom jag hade sårat dem.

Hennes gynekolog ville att Ann skulle pröva östrogen, men hon nekade.

– Jag har alltid varit en stor motståndare till det, det kan ju ge bröstcancer och det finns dessutom dåligt med bevis för att det verkligen hjälper.

Rädd för biverkningar

Ann ville inte heller pröva antidepressiva medel på grund av biverkningarna. Hon sökte sig i stället till naturläkemedlen. Provade olika preparat och fick så småningom höra talas om Femal balans, ett naturmedel med pollenextrakt, som enligt undersökningar har visat sig vara effektivt mot både klimakterie- och PMS-besvär.

– Jag läste på om pollen och om hur det påverkar nervsystemet. Det verkade förhoppningsfullt med det här preparatet. Jag tänkte att jag hellre äter det än proppar i mig den där andra skiten.

Jämnare i humöret

Efter ett par månader började hon märka skillnad. Hon blev jämnare i humöret och de svettningar som hon också drabbats av i samband med klimakteriet började avta.

I dag har Ann ätit Femal balans i två år och tänker inte sluta. Hon mår mycket bättre. Det enda hon sörjer är att hon inte kände till preparatet tidigare.

– Jag är inte alls lika ledsen nu. Det är så skönt att slippa ångesten och dessutom har svettningarna försvunnit helt.

ARTIKELN HANDLAR OM