"Jag har haft diarré i två år"

Michele,25, lider av svåra magproblem – läkarna står som frågetecken

HÄLSA

Micheles symtom förbryllar läkarna. I två år har hon haft problem med sin mage och hon vet snart inte vart hon ska vända sig för att få hjälp.

– Vid det här laget är allt värt ett försök, säger hon.

Som ett sista försök mejlade hon läkare Stefan Branth.

Michele har haft magproblem i två år och läkarna vet inte varför.

Michele Jönsson har svåra problem med sin mage. Ständiga smärtor hör till vardagen och så fort hon äter, måste hon springa på toaletten. Läkarna står som levande frågetecken och ingen vet vad som är fel.

– Det är fruktansvärt jobbigt, livet blir begränsat och det tar så mycket av min energi. Jag är trött hela tiden, berättar Michele.

Glutenintolerans

Michele har levt med det här i två år, sedan hon som 23-åring blev diagnosticerad med celiaki, intolerans mot gluten. Innan hon fick diagnosen kände hon inte av några sjukdomsbesvär överhuvudtaget.

På grund av den nya diagnosen började hon äta glutenfri kost. Det var då magproblemen började. I samma veva diagnosticerades hon med ulcerös colit – en inflammatorisk tarmsjukdom, samt med blodsjukdomen perniciös anemi.

– För ett år sedan fick jag järndropp på grund av att min kropp inte kunde ta upp järn från tabletter. Det visade sig att jag inte tålde järntabletterna. Nu är mina järnvärden nere igen och jag ska kanske börja med järndropp än en gång.

Symtomen är ett mysterium för Micheles läkare. Hon har tagit till sig den glutenfria kosten och alla prover ser bra ut. Ändå lider hon av svåra smärtor och diarré varje dag.

– Det enda jag vill är att få veta vad det är som är fel på mig och kanske få hjälp till att må bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM