”Mjölken inte giftig av ett glas vin”

Psykiatern Åsa Magnusson: Riskfritt för ammande dricka sju glas vin i veckan

HÄLSA

Ammande kvinnor kan dricka max 1–2 glas vin i veckan, enligt Livsmedelsverket. Men psykiatern Åsa Magnusson menar att det är okej med ett litet glas – om dagen.

– Mjölken blir inte blir giftig av det, säger hon.

Råden som Livsmedelsverket ger ammande kvinnor är att inte dricka mer än 2 glas vin i veckan. Men enligt Åsa Magnusson, psykiater vid psykiatri väst i Stockholm, går det att dricka mer än vad som rekommenderas. För kvinnor är det ett riskbeteende med mer än 9 glas alkohol i veckan. Och nästan samma mängd borde gälla för ammande, enligt Åsa Magnusson, som gått igenom den samlade forskningen på området.

”Mjölken väldigt utspädd”

– För ammande kvinnor är det riskfritt att dricka sju glas i veckan. Mjölken blir väldigt utspädd och det finns inga studier som visar några skador på barnet på de här nivåerna, säger hon.

Åsa Magnusson menar att man borde prata om alkohol och småbarnsföräldrar, snarare än ammande kvinnor. Mycket lite alkohol går ut i bröstmjölken, men däremot märks den på hur föräldrarna luktar, och beter sig.

– När det gäller små barn är det viktigt att kunna bära dem rätt. Men det här är lika viktigt för tonårsföräldrar. Dessutom handlar det om vilket budskap jag ger om alkohol, säger hon.

Hon understryker också att det är nolltolerans för gravida.

– Dricker du ett glas vin när du är gravid gör ditt barn också det, för att hårddra, säger hon.