Nytt hopp för svampdrabbade

I framtiden slipper man borra hål i nageln

HÄLSA

Många är drabbade av nagelsvamp – utan att veta om det. Svampen kan både vara svår att upptäcka och behandla. Särskilt på män och äldre.

– Men det finns nya intressanta mediciner vid horisonten, säger en expert.

Har du bruna eller gula fläckar på naglarna? Och är de tjocka, eller lite trasiga? Då kan du ha drabbats av svamp. Så mycket som hälften av alla nagelproblem beror på sjukdomen Onychomycosis, alltså nagelsvamp. Men den är inte alltid lätt att upptäcka.

– Även när man vet att patienten har det här kan man få negativa resultat på proverna, säger Bardur Sigurgeirsson, från Universitetet i Island.

Upp till 30 procent av befolkningen kan ha sjukdomen. Risken blir större ju äldre man blir. På vissa är den mycket tydlig, naglarna är helt söndertrasade och missfärgade. Andra har bara aningens gulaktiga naglar i kanten. Det krävs ordentliga prover för att se om en person har drabbats eller inte. Ibland kan man också behöva testa i flera omgångar.

Nya medel som tränger in

Men nagelsvamp är inte heller så lätt att behandla, enligt Bardur Sigurgeirsson.

Flera av de mediciner som använts är mer eller mindre ineffektiva. Särskilt äldre och män har visat sig vara svårbehandlade. Ett problem har varit att medicinerna inte tränger ned i nageln. Vissa har då borrat små hål som de fyller med läkemedel.

– Men nu gör man nya medel som både penetrerar nageln och är svampbekämpande, säger Bardur Sigurgeirsson.

En annan nyhet är att man börjat behandla nagelsvamp med laser. Det har gett mycket goda resultat – också för dem som lider av psoriasis. Än så länge är apparaterna dock mycket stora och skrymmande.

– Nu ska företaget ta fram små handburna versioner. Teknologin verkar mycket lovande, säger Bardur Sigurgeirsson.

ARTIKELN HANDLAR OM