Bevisat: Fetma lika farligt som rökning

Övervikt minskar livslängden med flera år

HÄLSA

En ny, stor vetenskaplig studie bevisar det som forskare har spekulerat om länge – att fetma är rent utav livsfarligt. Övervikt kan förkorta ditt liv med flera år.

Kraftig övervikt förkortar livet med åtta till tio år. Det visar en ny, stor vetenskaplig studie utförd av en forskargrupp vid universitetet i Oxford, Storbritannien.

I studien deltog nästan 900 000 medelålders amerikaner och européer. De genomgick en stor mängd undersökningar som påbörjades redan under 70-talet. Resultatet av studien visar att fetma ökar risken att dö i dörtid i ett stort antal sjukdomar; diabetes, hjärtsjukdomar, problem med njurar och lever, cancer och lungsjukdomar.

Att stanna på lätt övervikt

Den bästa vikten enligt studien är ett BMI (Body Mass Index) mellan 22,5 och 25. Det motsvarar cirka 70 kilo för en människa som är 170 cm lång. Det medför lägst dödlighet. All viktuppgång över denna nivå förkortar däremot livet.

Måttlig fetma definieras med ett BMI på mellan 30 och 35. Det förkortar livet med två till fyra år. Svår fetma, ett BMI över 40, förkortar livet med åtta till tio år, vilket är samma siffror som gäller för rökning.

Det kan vara svårt att tappa kilon, utan att tids nog gå upp i vikt igen. Därför visar studien att det kan vara vettigt för en medelålders man eller kvinna att i stället för att banta, försöka stanna på en lätt övervikt.

– Som vuxen kan det vara lättare att undvika viktuppgång än att gå ned i vikt när överflödskilona väl sitter där, säger Gary Whitlock, en av de forskarna, till TT.

Enligt rapporten kan en person i tidig medelålder, som undviker att gå upp från BMI 28 till BMI 32, få ytterligare två år att leva.

Studien kommer att publiceras i ett kommande nummer av medicintidskriften The Lancet.

(Källa: TT)

BMI

Body Mass Index (eller kroppsmasseindex) anger relationen mellan vikt och längd. Räknas ut genom att ta antalet kilo kroppsvikt dividerat med kroppslängden (i meter) i kvadrat.

Fetma: BMI över 30

Övervikt: BMI mellan 25–29,9

Normalvikt: BMI mellan 18,5–24,9

Undervikt: BMI under 18,5

BMI är ett mått som bör användas med förnuft. Det säger ingenting om din kroppsvikt består av fett eller muskler.