Fettmätning var felaktig

HÄLSA

Kakorna och kexen som vi äter till kaffet är inte fullt så feta som många trott.

En uppmärksammad mätning som Livsmedelsverket lade fram ifjol har visat sig vara felaktig. Rapporten dras nu tillbaka.

Mätningen fick stort genomslag i media när den presenterades i april 2008. Där hävdades att 35 av 39 undersökta produkter – kakor, kex och choklad – ljög om fettinnehållet. Det gällde bland annat populära fabrikat som Ballerina.

Enligt rapporten innehöll flera av godsakerna 20 procent mer totalfett än vad som anges på förpackningarna.

Andra laboratorier

Tillverkarna, bland dem Göteborgs Kex, reagerade dock starkt och hävdade att mätningarna måste vara felaktiga – och nu har Livsmedelsverket gett dem rätt. På torsdagen meddelade verket att man konstaterat felaktigheter sedan man jämfört mätningen, som gjorts av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), med nya mätningar från tre andra laboratorier.

”Inte ackrediterade”

Det visade sig att SVA:s resultat avvek från de andra laboratoriernas. Slutsatsen är att rapporten innehöll många felaktigheter och måste dras tillbaka.

– De var inte ackrediterade för den här typen av prover. Därför var det mycket som blev fel, säger Ulla Edberg, chef för verkets kemiska enhet.

Verket har jobbat länge med SVA och kommer nu att gå igenom alla övriga analyser de gjort.

– Jag hoppas att det inte är några fler fel. Det ska det inte behöva vara eftersom SVA normalt analyserar kött och liknande produkter. Detta är första gången som de analyserat kex och kakor, säger Edberg.

TT