Oralsex ökar risken för cancer

Läkaren: Men vi vill inte avråda någon

Foto: colourbox.com
HÄLSA

Oralsex ökar risken för cancer i huvud och hals, skriver Sydsvenskan.se.

En orsak kan vara viruset HPV, som även ligger bakom livmoderhalscancer.

I Sverige får cirka 1 000 människor om året cancer i huvud- och halsregionen. Men få känner till att de här cancerformerna existerar.

Tidigare var det mest äldre män som drabbades av cancer i huvud- och halsregionen. Hit räknas munhålan, svalget, struphuvudet, bihålor, spottkörtlar och läppar. På 70-talet låg rökning och överkonsumtion av alkohol bakom tre fjärdedelar av de här cancerfallen. Endast en fjärdedel hade cancer som orsakats av HPV-virus.

Enligt en studie vid Karolinska institutet i Stockholm är förhållandet idag det omvända. 70 procent har fått cancer av HPV.

Genomsnittsåldern har också sjunkit med runt 20 år, och även könsskillnaderna har jämnats ut.

Nya sexvanor

Jan Nyman, onkolog vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, och Joakim Dillner, professor i virologi vid Umas anser att nya sexvanor med mer oralsex ligger bakom förändringen.

Sambandet mellan HPV och cancer i svalget konstaterades 2001 av Joakim Dillner.

Enligt honom är sambandet accepterat sedan fyra fem år av experter på området.

1000 om året

Risken att få cancer i svalget är dock liten. Varken Jan Nyman eller Joakim Dillner vill avråda någon från att ha oralsex.

– Jag brukar säga till dem som är oroliga för HPV att kontrollera om de har cellförändringar i livmoderhalsen, det är viktigare, säger Joakim Dillner till Sydsvenskan.