Blåsor, eksem och varbölder på händerna

”Att tvätta håret är en pina”

HÄLSA

Hej Stefan!

Jag är en kvinna boende i Värmland nyss fyllda 40 år.

De sista 6-7 åren har jag haft besvär med hemska blåsor, eksem, varbölder och en fruktansvärd klåda ovanpå och inuti mina händer, den högra handen framförallt.

Detta påverkar mitt dagliga liv så pass till den milda grad att jag är begränsad att utföra vissa saker. Att duscha och tvätta håret är en pina. Använder handskar när det är som värst men det hjälps inte, händerna blir irriterade ändå.

Jag vet inte hur mycket pengar och tid jag har lagt ner på läkarbesök, cortisonkrämer, slavor, alovera drycker, krämer, cortisontabletter, pencillin, solning av enbart händerna i speciellt UVB ljus på sjukhuset, speciellt vattenbad, pricktester m.m. Listan kan göras lång…..

Det enda svar jag har fått är att jag har nickelallergi och skall undvika allt kontakt med nickel även i maten. Men det hjälps inte. Jag har besvären kvar ändå.

Jag smörjer mig med fet salva säkert 10 ggr /dag då jag blir torr och för att inte såren, bölderna inte skall spricka.

Kan också tillägga att jag inte tål mjölk och gluten får ont i magen. Men det konstiga att ibland funkar det.

Men det har jag haft sedan jag var 18 år och då gjordes en gastroskopi och rektoskopi undersökning. De sa bara jag skulle undvika mjölk och stark kryddad mat samt vitlök.

Kan det hänga ihop? Kan man få eksem av det så här långt efteråt? Känns som det är två helt skilda saker.

Jag skiljde mig för 7 år sedan och det var vid ungefär den tiden som dessa blåsor blommade upp. Då skaffade jag även nya p-piller för att kontrollera mina rikliga blödningar. Kan nåt av det påverka?

Jag märker när jag har en infektion i kroppen eller om jag är stressad så blommar det upp ännu värre.

Iband är det så illa att jag knappt kan böja på fingrarna.

Snälla hjälp mig, vad skall jag göra? Vad är detta för något, vad finns för hjälp att få? Jag står inte ut längre, vill känna mig normal och kunna visa och använda mina händer.

Tacksam för svar!

Hej

Handeksem varierar i svårighetsgrad och kan i värsta fall vara väldigt besvärande, långdraget, svårbehandlat och påverka livsföringen.

I ditt fall verkar besvären vara uttalade och i det närmaste kroniska.

Handeksem orsakas ofta av en kombination av faktorer, såsom ärftliga, kontakt med irriterande ämnen (såsom tvål, diskmedel, vatten etc.) och kontaktallergier. Stress kan även påverka vissa typer av handeksem. Ofta tillstöter bakteriella infektioner i den såriga huden som förvärrar problemen. Vid uttalade handeksem är det viktig med en noggrann utredning, för att bl.a utesluta kontaktallergier.

Jag får intryck av att du haft kontakt med hudläkare, då du beskriver att du allergitestats, fått ljusbehandling, diverse kortisonskrämer etc. Man har funnit att du är allergisk mot nickel.

Handeksem kan vara oerhört svårt att komma tillrätta med.

En viktig hörnsten i behandlingen är att undvika irriterande faktorer såsom vatten. Detta innebär att du alltid måste ha handskar på dig när du diskar och till och med när du tvättar håret. Huden på händerna är också känslig mot friktion. En korts stunds oförsiktighet kan leda till uppblossande handeksem, som hålla i sig i flera månader!

Din allergi mot nickel verkar du vara medveten om och sköta noggrant. Du känner redan till att vissa födoämnen som innehåller mycket nickel bör undvikas om man har uttalad nickelallergi, såsom: gröna bönor, ärtor, frukt och grönsakskonserver, broccoli, torkad frukt, choklad.

Det finns mig veterligt inget visat samband mellan mjölk, stark kryddad mat eller vitlök och handeksem.

Grundbehandlingen är den som du beskriver, dvs. mjukgörande ofta, ofta, undvika vatten och tvålkontakt, använd vinylhandskar ( ej längre än 10 minuter åt gången, annars börjar du svettas inuti och det kan försämra eksemet), och för att mildra inflammationen och klåda kortisonkrämer, ofta över flera veckor.

Vid tecken till hudinfektion kan du behöva antibiotika.

Det finns dock två behandlingar, lämpade för kroniskt handeksem, som du ej verkar ha fått prova ännu. Den ena jag tänker på är en gammal beprövad metod sk ” BUCKY” behandling eller mjukröntgen, som ibland kan vara väldigt effektivt för att läka huden. Den andra är en ny typ av tablettbehandling, som består av ett A-vitaminpreparat, en behandling som brukar pågå under 3-6 månader. Det sistnämnda preparatet är ett s.k licenspreparat som förskrivs av hudläkare. Hör med din hudläkare, eller be att få en remiss till en hudspecialist, om du undrar mer över dessa behandlingar som kanske kan vara värt att diskutera men naturligtvis måste Din läkare som har helhetsbilden bedöma huruvida detta kan behjälpa eller ej.

Lycka till!

Stefan Branth & Jenny Hällgren, hudläkare i Diagnos Okänd