”Huvudvärken är så svår att jag kräks, har yrsel och tappar saker”

HÄLSA

Hej,

Jag skrev i en ansökan till programmet Diagnos Okänd, men skickade den aldrig av ren feghet.

Jag är 20 år och har sedan ett år tillbaka fruktansvärd huvudvärk (endast höger sida) och det började med en förkylning efter en långresa till Thailand. I början var det varje dag och till huvudvärken tillhörde kräkningar, yrsel och en del motoriska störningar i form av att jag tappade saker då huvudvärken var som värst. Vid ett tillfälle hade jag kramper i armarna. Läkarna kunde känna en svullnad i pannan på mig och i bakhuvudet. Jag har även fruktansvärt ont i nacken. Jag kan inte riktigt svara vad som kommer först om jag får ont i nacken först och sen huvudet eller tvärtom, en teori från både läkarnas håll och mitt är att jag spänner nacken för jag har ont. Så därför har jag en krage som jag tar på några timmar när jag känner att det börjar smyga på. Jag upplever att den hjälper ibland.

Huvudvärken idag kommer mer som anfall, fortfarande bara på höger sida och det känns som att ögat trycks ut. Jag mår illa, är totalt yr, går inte att prata med och kan inte stå på benen. Det känns helt ärligt som att jag dör varenda gång. Jag har så brutalt ont att jag inte ens orkar gråta. Jag bara ligger. Anfallen har olika grad varav jag då tar olika mediciner. Men minst 1 ”allvarligt” och 2 ”mindre allvarliga” varje vecka.

Jag har gjort MR- skalle, CT-skalle, LP, och en mängd neurologiska tester och allt har sett bra ut.

Jag har träffat så många läkare att jag slutat räkna och alla säger olika. Diagnoserna har varierat allt efter hand och de är lite oense. De senaste buden är inflammation i höger hjärnhalva och en tror det är migrän, vilket även ligger i min släkt. Min fråga till dig är kan man verkligen få migrän som en blixt från en klar himmel? Jag har nämligen aldrig haft huvudvärk som barn. Och tror du att det kan vara något i nacken som kan orsaka allt detta? Typ att något ligger och klämmer?

Tacksam för svar!

Hej,

Det Du beskriver är förstås väldigt plågsamt och svårt. Med den beskrivning du ger utgör dock migrän den absolut troligaste förklaringen och det jag skulle misstänka och behandla i första hand.

Sjukdomen har även en stark ärftlighet. Kan plötsligt dyka upp i vilken ålder som helst utan egentlig uppenbar förklaring. Tyvärr kan

den ta sig väldigt kraftiga uttryck periodvis för att lyckligtvis inte sällan minska i intensitet.

Det som kan göra att Du har så pass besvärligt kan också vara så att det finns inslag i det Du berättar som kan tyda på att Du även har ett

inslag av muskelspänningsutlöst huvudvärk samtidigt eller som den enda orsaken vid vissa av Dina attacker. Då kan bilden bli svårtolkad och

lite krångligt att snabbt klargöra diagnos. Din utredning verkar dock väldigt väl och fullständigt genomförd. Ibland kan det under utredningsgången främst när man har två "olika" utlösande diagnoser således vara svårt att helt klargöra vad som är vad och olika åsikter kan uppkomma men det är tyvärr inte ovanligt att just ha t.ex dessa två diagnoser samtidigt och jag tror man med en gemensam diskussion säkert kan enas om en gemensam ståndpunkt i ditt fall. Därmed finns förstås bättre möjlighet till att ge dig korrekt och förhoppningsvis fungerande behandling.

MVH

Stefan Branth