ATCHOOOOO! Kåt?

Nysningar - tecken på upphetsning.

HÄLSA

En enda nysning kan vara ett tecken på sexuell upphetsning, säger ny forskning.

Två brittiska läkare undersökte fenomenet efter att ha läst om en medelålders patient som upplevde okontrollerbara nysningar när han tänkte på sex. På chattforum läste läkarna om både kvinnor och män som hade samma problem.

Studien, som är publicerad i The Journal of the Royal Society of Medicine, föreslår att det handlar om en förväxling i hjärnaktiviteten.

Forskarna, Mahmood Bhutta och Harold Maxwell, hittade också tre personer som påstår sig nysa efter en orgasm. Bhutta, läkare vid Oxford's John Radcliffe Hospital, sade till BBC att fenomenet möjligen kan vara ärftligt.

– Det verkar ju lite underligt, men jag tror att reflexen uppkommer i det autonoma nervsystemet som kontrollerar sådant som våra hjärtslag och ljusinsläpp i pupillerna. Ibland korsas signalerna i detta system och det kan vara en förklaring till nysningarna.

Trots att det endast finns två liknande fall publicerade i medicinska tidskrifter tidigare, tror Bhutta att tillståndet är relativt vanligt och möjligen för genant att tala högt om.

ARTIKELN HANDLAR OM