Domningar i ansiktet

”Känns exakt som om man fått en bedövningsspruta”

HÄLSA

Hej

Jag är 29 år och har haft återkommande problem med underliga värk och domingar i vänstra ansiktshalva. Ska försöka beskriva så utförligt som möjligt. Det började någon gång i 12-13 årsåldern och jag har haft det mer eller mindre återkommande varje år. Det händer till 95 procet på morgonen inom en timme efter att jag vaknat. Som oftast kan det hända 3-4 gånger per vecka och det händer mycket lättare på våren än resten av året.

Händelseförloppet brukar vara mycket snarlikt gällande tider och vad som händer. Någon enstaka gång har det varat flera timmar.

Inom cirka en timme efter att jag vaknat börjar jag känna en svag domning i vänster övre framtand. Känns exakt som om man fått en bedövningsspruta hos tandläkaren. Inom cirka 15 minuter har domningen spridit sig till alla tänder bakåt på den sidan. I om med detta har domningen samtidigt spridit sig upp en bit på kinden ungefär där kindbenet börjar. Inom en halv timme börjar jag få något som liknar stark tandvärk. Både i tänderna och i kindbenet. Därefter kommer en huvudvärk på vänster sida som inte är så farlig. Tandvärken och värken i kindbenet är så intensiv att jag inte vet vad jag ska ta mig till och jag kan inte göra något för att lindra det alls under längre tid. Jag upptäckte att om jag spänner mig i huvudet så jag blir helt röd så släpper smärtan i några sekunder. Men jag är rädd att jag spräcker ett kärl eller något när jag gör såhär. Nu till det märkliga. I 99 procent av fallen slutar det hela med att det piper till i vänster näsborre och det känns som att det sugs in luft i näsborren. Direkt efter pipet börjar det sticka i tänderna och kinden typ som om man suttit på händerna ett tag och sedan frigör dem. Smärtan, och domning går över inom 1-2 minuter och därefter är allt bra. Min hörsel, lukt, och syn är normal under attackerna. Ofta piper näsan innan 30 minuter så att den intensiva smärtan aldrig hinner byggas upp. I sex av tio fall tar det cirka en timme innan det piper och då har jag väldigt ont. En gång hade jag det i tre timmar och jag stack till akuten för att få ngn bedövning. Tills det var min tur hade det gått över. Jag brukar känna mig lite svullen/täppt i näsan på morgonen. Jag kan inte påstå att det har blivit värre eller bättre med åren, det förekommer ungefär lika ofta och med samma smärtnivå som när jag var tonåring.

Efter akut besöket blev jag noggrannare undersökt av flera läkare. Jag träffade en neurolog har jag för mig och han trodde det var migrän, min mamma brukar ha det men jag är 100 procent att det inte är det. Jag har gräs- och hundpälsallergi. Har blivit magnetröntgad och de kunde inte hitta något. Inte öronhalsläkaren hade något att komma med. Allt rann till slut i sanden utan att jag fick något bra svar.

Min fru tycker jag snöt mig ofta och hårt på morgnar och sa att jag borde prova att inte snyta mig. För ca 1,5 år sedan slutade jag att snyta mig på morgnarna utan går runt och är "snorig" och lite täppt i någon timme. Sedan kan jag snyta utan att det domnar. Mao jag har inte haft någon attack sedan detta. Dock märker jag att nästan alltid när jag snyter mig så blir det "lock" för vänster näsborre och sen piper det till inom 30 sekunder och det släpper, året runt. Har även märkt att jag rent generellt snyter mig mindre än förr. I vanliga fall har jag inga problem med att vänster näsborre är mer täppt än höger och jag upplever inte att det skulle vara någon skillnad på dem.

Har sökt på nätet och frågat en massa folk men ingen har hört något liknande.

Snälla hjälp mig då jag är lite skraj att jag kan få attacker igen.

FAKTA

Hej,

Ja du tycks ha lite annorlunda symtom och besvär. Vid första genomläsning skulle det du beskriver kunna vara något som kallas trigeminus neuralgi - värk utgående från den tregrenade ansiktsnerven, "trillingnerven" - som ger kraftig ansiktssmärta som pågår några sekunder till någon minut och kan drabba det område du beskriver. I så fall skulle du dock ha en sk atypisk form som förekommer i yngre åldrar men är extremt sällsynt. Attackerna utlöses ofta av någon typ av trigger som t. ex beröring, tuggning eller tandborstning. Att sedan förbättras av som i ditt fall att snyta dig på morgonen skulle antingen vara en ännu ovanligare variant av att dessa smärtanfall klingar av eller en tillfällighet eftersom attackerna ändå går över men det låter enormt långsökt i mina öron. Du nämner även att en neurologutredning genomförts vilket starkt talar emot liksom att öron-näsa hals specialist varit inkopplad. Dessa specialister missar sällan denna diagnos. Migrän kan ge sig tillkänna på de mest konstiga sätt i enstaka fall men din beskrivning tycker jag liksom dig också verkar osannolik.

Atypisk ansiktssmärta utan säker underliggande diagnos anses ibland vara förenad med depression men det tycker jag alltid skall vara en väldigt sen sista hands bedömning när man uteslutit alla andra tänkbara diagnoser och möjligheter.

Med tanke på den förbättringen som tycks ske efter som jag förstår det att någon typ av ”tryckutjämning” inträffar, mest misstänkt inom ansiktsskelettets alla hålrum, skulle jag i första hand gissa att du alltsedan 12 års ålder haft en förbindelse mellan infästningarna av någon tand eller några tänder och dess pulpa till bihålorna som i sin tur har förbindelse med näsans hålrum. Sådana små gångar kan vara mycket svåra att se även med magnetkamera. Det kan antingen uppstått någon typ av kronisk mild inflammation och/eller infektion i området ned mot tanden alternativt ge ett direkt tryck på pulpans nervändar. Det kan även röra sig om tryck från bihålorna som fortplantar sig nedåt och därvid ge effekter på nervändar som kan vara ytterst känsliga i vissa lägen. Jag skulle därför i första hand råda dig att söka en specialist tandläkare som då exempelvis kan bedöva olika misstänkta tandområden och sedan se huruvida smärtan kan förhindras trots att du utsätter dig för de kända utlösande faktorer du beskriver. Om så är fallet kan man föröka gå vidare med lämpliga fortsatta utredningar och åtgärder via tandläkarexpertis.

Med vänlig hälsning

Stefan Branth