Coca-cola kan försvaga dina muskler

Läkare varnar för läskeffekten

HÄLSA

Halsar du coca-cola till alla måltider? Det kanske är dags att tänka om.

Dricker man för mycket kan det nämligen leda till djup muskelförlamning, visar en ny forskningsrapport.

Stora förpackningar och aggressiv marknadsföring kritsiseras.

Anledningen till muskelförsvagningen tros vara att kaliumhalten i blodet kan bli farligt låg om man dricker stora mängder cola.

Tillverkarna försvarar sig med att säga att drycken är ofarlig i måttliga mängder, skriver BBC News.

Problemet, enligt utredaren, är den aggressiva marknadsföringen och de supersizade förpackningarna.

– Det råder inga tvivel om att folk i industriländerna dricker 2-3 liter cola om dagen, skriver doktor Clifford Packer från Louis Stokes Cleveland VA Medical Center i Ohio som håller med om forskningsresultatet och menar att bieffekterna inte är ovanliga.

Koffeinet värst

Bovarna i dramat är glukos, fruktos och koffein som finns i coca-colan, skriver läkarna i International Journal of Clinical Practice. Troligtvis är koffeinet värst.

Det innebär inte att koffeinfri-cola är mycket bättre. Fruktosen kan nämligen orsaka diarré som också kan leda till för låg kaliumhalt, hypokalemi.

Lungan förlamades

I uppsatsen uppmärksammades att en mans lunga förlamades eftersom han drack 4-10 liter cola om dagen.

En kvinna som drack tre liter cola varje dag drabbades av trötthet och ihållande kräkningar. Kvinnan hade oregelbunden hjärtrytm, troligen på grund av den låga kaliumhalten.

Vill veta var gränsen går

Nu vill doktor Moses Elisaf på Ioanninauniversitet i Grekland forska mer och ta reda på var gränsen går för hälsosamt coca-coladrickande.

Att överdrivet coca-coladrickande kan vara skadligt är inte nytt. Tidigare forskning visar att överdriven colakonsumtion leder till fetma, diabetes och tandproblem.