Bli smal och smart med supermaten

Ät dig till ett smalare och friskare liv

HÄLSA

Doktorn ordinerar: Sluta banta, dumpa pillren. Njut istället av supermaten som gör dig smalare, smartare och yngre.

- Lägg om kosten och uppnå enorma hälsovinster, säger läkaren Helena Nyblom.

Helena Nyblom fick idén till boken ”Supermat” på jobbet. Som läkare träffar hon ofta patienter med så kallade livsstilsorsakade åkommor. Stress, diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdomar, bland annat.

- Jag kände en frustration som läkare, att jag jobbade i fel ände. Om patienterna får kunskap om rätt kost redan från början - kan många åkommor förhindras, säger hon.

- Vilken sorts mat vi äter är oerhört viktigt för hälsan. Det finns studier som visar att små positiva förändringar i kosten kan ge stora vinster, exempelvis motverka hjärt-kärlsjukdom och demenssjukdomar.

Att äta ”supermat” har inget med bantning att göra. Snarare ger det en vikt ”som är anpassad för ens kroppsform”.

- I dag finns det trenddieter, fett-fobi och kolhydrat-fobi. Men att helt utesluta dessa två kan få katastrofala följder för kroppen. Hjärnan är beroende av kolhydrater, för utan dem kan du bli nedstämd och få koncentrationssvårigheter, säger Helena Nyblom.

Hon understryker också vikten av att äta fet fisk tre gånger i veckan, för att få den livsviktiga omega3-fettsyran. Ett annat tips är att äta ”regnbågsmat”, det vill säga så färgglatt som möjligt.

- Grönsaker, frukter och bär med starka färger har mycket antioxidanter som skyddar dem mot naturens angrepp. När vi äter dem fungerar de positivt även på oss människor.

Vilken av supermaten är din personliga favorit?

- Blåbär - jag äter en handfull till gröten varje dag. Blåbär skyddar hjärncellerna och kan motverka Parkinson och Alzheimer. Ett riktigt dunderbär!