LCHF-recept till både vardag och fest

Sex goda maträtter att testa redan i dag

HÄLSA

Recepten är framtagna av LCHF-kocken Maria ”Airam” Höglund i samarbete med Annika Dahlqvist och kommer från ”LCHF-kokbok” som släpptes tidigare i år och den kommande ”LCHF till helg och fest”.

Snabblagad LCHF-pannkaka

(4–6 portioner)

3 paket bacon

8 ägg

50 g smör

250 g keso

150 g fet mild ost, till exempel gräddost

Finstrimla bacon. Lägg i långpanna med smör i mindre klickar. Grädda i ugn, 225 grader, tills baconet är krispigt. Vispa ägg med grädde och rör ner keson. Strö ost på baconet och slå över äggsmeten. Grädda tills ytan är gyllenbrun. Servera med osockrade lingon och ett glas kall mjölk.

Isterband med gräddstuvade grönsaker

(4 portioner)

4 isterband

400 g vitkål, morötter, broccoli och blomkål

1 gul lök

3 dl grädde

2 msk Philadelphiaost

50 g smör

Skala rotfrukterna/grönsakerna och hacka i jämnstora bitar. Smält smöret i tjockbottnad rostfri kastrull och låt grönsakerna svettas i smöret. Slå över grädden och koka under lock 5–10 minuter – det räcker att koka al dente. Tillsätt Philadelphiaost och låt puttra till såskonsistens. Salta och peppra. Nagga isterbanden och stek i panna eller ugn. Servera med en aning dijonsenap.

Kålgott i gryta

4–6 portioner

1 kålhuvud på ca 1 kilo

1 gul lök

500 g blandfärs

salt, vit-, svart-, och kryddpeppar

soja

smör

2 dl grädde

2 dl creme fraiche

Tärna kålen i större bitar. Hacka löken. Stek i omgångar i smör. Bryn färsen för sig utan att smula den för mycket. Blanda ihop och krydda. Färga med en skvätt soja. Tillsätt grädde och creme fraiche. Låt puttra 15–20 minuter tills ­kålen är mjuk. Servera med osockrade lingon.

Räkpaj (4–6 portioner)

Pajskal: 4 ägg

1 dl grädde

2 msk smör

Innehåll: 500 g räkor

150–200 g räkost

1 dl creme fraiche

2–3 msk citronsaft hackad dill

peppar

2 dl riven smakrik ost

Smält smöret i pajformen i ugn, 225 grader. Vispa ihop äggstanningen och grädda till torr yta med ordentlig färg. Smält räkosten tillsammans med creme fraiche och citron. Ta av kastrullen och rör ner räkorna. Häll röran över pajskalet och strö över ost. Grädda till gyllenbrun yta.

Till festen

Balsamicodroppade jordgubbar med ­skivor av blå castello och pistageströssel

3–5 jordgubbar per portion

Balsamico av god kvalitet

Blå castello

Pistagenötter

Skiva jordgubbarna tunt. Droppa försiktigt en aning balsamico på bären, ca 0,5 tsk per portion. Arrangera bären på tallrik med tunna skivor ost. Strö lite krossad pistage på toppen. Låt vila i rumstemperatur en stund så att osten mjuknar och smakerna gifter sig med varandra.

Jordgubbar är inte det bästa valet av bär i LCHF-sammanhang. Men här handlar det om en smaksensation till fest och den kräver inte mer än några stycken. Osten är fet och därför blir det alldeles lagom med en liten portion.

Vit chokladpannacotta med hjortrontopping & whiskymandelpinnar

(6 portioner)

25 g smör

5 dl vispgrädde

50 g vit choklad

3 st gelatinblad

50 g kvalitetschoklad 70%

1 dl mandel

2 tsk whisky

6 msk hjortron

Smält den mörka chokladen. Hacka mandeln fint och droppa över whisky. Torrosta i het panna. Låt svalna. Använd hälften av den mörka chokladen till att ringla pinnar av i rostad whiskymandel. Rulla försiktigt så att chokladen får mandel runtom. Kyl. Lägg ­gelatinblad i kallvatten. Smält smör och häll över grädde. Koka stilla i fem minuter. Ta från plattan och tillsätt vit choklad i mindre bitar och rör tills chokladen har smält. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och låt smälta en och en under omrörning. Häll ca 1 dl av pannacottasmeten i annat kärl och blanda med resterande smält mörk choklad. Rör så att vit och mörk choklad blandar sig ordentligt och tillsätt ca 0,5 dl av den rostade mandeln. Fördela den mörka chokladmandelpannacottan i sex stycken vackra glas eller portionsskålar. Häll den vita pannacottan över och låt kyla minst två ­timmar. Toppa glasen med hjortron och whiskymandel-pinnar inför servering.