Maten som gör dig smart

1 av 2
HÄLSA

Tillbaka från semestern och dags att ställa in tankeskärpan igen.

”Du blir vad du äter” gäller främst i vilken form din hjärna är. Tanka superbränsle – bli smartare redan samma förmiddag.

Vi har blivit väl medvetna om att maten vi äter påverkar kroppen. Men den har ännu större betydelse för hur bra, eller dåligt, hjärnan fungerar. Något att ha i minnet nu när höstens agenda kräver att du håller dig skärpt hela dagen – med nya jobbutmaningar, bankmöten, villaföreningsmöten, tennisträning och barnens skjutslogistik.

Glupskt organ

Det blir allt tydligare i forskarnas labb att rätt mat verkligen gör oss smartare och höjer den mentala prestationsförmågan. Smarta matval kan vara det som gör att du snabbt kommer på kundens namn när ni springer på varandra i hissen, kommer med de skarpaste idéerna, löser budgetknutar före första kaffe­koppen, fångar kaffekoppen när den välter över tangentbordet – med humöret i topp!

Hjärnan är ett ytterst glupskt organ – och dessutom petig i maten. För att fungera optimalt kräver den en jämn ström av glukos, sockret som tankar hjärnan med energi. Helst glukos du nyss ätit.

Blodsockret viktigast

– Grunden till all pigghet är att förse hjärnan med blodsocker, säger Fredrik Paulún, en av Sveriges främsta näringsfysiologer och blodsockerexperter.

– Framför allt är det viktigt att du får i dig kolhydrater, alltså socker, på morgonen för att få igång motorn. Det bestämmer hur smart och effektiv du är resten av dagen.

Men det gäller att välja rätt. Snabba kolhydrater som vitt bröd och sockerpuffar får blodsockret att rusa och du är smartast på bussen på väg till jobbet. Innan du klivit av har det redan hunnit störtdyka och du minns knappt vilken dag det är på morgonmötet. Satsa på långsamma kolhydrater som servar hjärnan med turbobränsle i timmar. Grovt bröd och müsli håller tankarna stjärngnistrande ända fram till lunch.

Medan en kolhydratrik frukost gör oss skärpta hela förmiddagen så gör en lunch med ungefär samma innehåll att du blir däst och trögtänkt – paltkoman slår till och du presterar inte alls. Ät i?stället lagom och ofta lyder Fredrik Paulúns bästa topptänkarråd:

Ät tills du blir nöjd

– När du äter frigörs serotonin, kroppens må bra-hormon. För mycket gör dig sömnig, lagom mycket gör dig lugn och sansad. Devisen är att äta tills du känner dig nöjd, inte mätt. Det räcker för att hålla effektiviteten uppe fram till nästa måltid. Ladda om med mellis efter tre timmar. Många dippar på eftermiddagen och vet inte varför. En banan, keso med nötter och pang! – du presterar på topp igen.

En annan anledning att ducka dipparna är att kroppen pumpar ut kortisol och noradrenalin när blodsockret sjunker lågt, stresshormoner som bryter ner hjärnan och ger minnesproblem.

Planera smart

Ha en färdig matplan för morgondagen. Boka bra lunchställe, packa mellismackor, tina middagsfisken. Med lite smart planering har du den magiska situationen att du hela tiden kan ladda hjärnan med ny energi, tipsar Fredrik Paulún.

Glukos har direkt effekt på tankeförmågan – men är såklart inte allt. Här är fler näringsämnen, och smaker, som toppar din mentala kapacitet.

ARTIKELN HANDLAR OM