Kan en maskin forma kroppen?

Vi testar nya vakuummaskinen

1 av 3 | Foto: hannah modigh
Djupmassage. Hudterapeuten Emelie Bohm startar behandlingen på Agneta Elmegård. Metoden har sitt ursprung i idrottsvärlden där bindvävsmassage använts länge för rehabilitering.
HÄLSA

Glöm fettsugningar och hårda dieter. Snart kommer kroppsbehandlingarna att skötas av maskiner.

– Det ger tillbaka formerna på kroppen, säger hudterapeuten Emelie Bohm om vakuum-maskinen ”Icoone”

Söndags Agneta Elmegård ville se om det stämde.

Skulptera, forma, tajta till eller definiera musklerna? Det är bara till att trycka in rätt knapp, sedan ska maskinen sköta resten.

Jag ligger i en brandgul kroppsstrumpa på en tempererad bänk på Revivekliniken i Stockholm. 1 180 punkter per decimeter blir stimulerade av en maskin som heter Icoone och är från Italien.

Två handtag suger in mitt skinn genom vakuumtryck och det känns som om någon dansar tango på min rygg.

Släpande, sugande rörelser, lätt styrda av hudterapeuten Emelie Bohm, som rytmiskt styr de två handtagen.

”Skin saggy-knappen”

Det kittlar lite, suger till men är snarare åt skönthållet än obehagligt. Vi har enats om att trycka på ”skin saggy-knappen” eftersom jag inte har celluliter utan i stället vill få genomblödning i huden och tajta till på områden som blivit slappa med tiden.

– Med den här inställningen arbetar maskinen på djupet med fibroblasterna så att kollagenproduktionen sätts i gång och huden blir tajtare.

Väljer man cellulitbehandlingen går massagen djupare ner i bindväven förklarar hon.

Den här nya generationen av kroppsmaskiner har ursprunget ur idrottsvärlden där man sedan länge har använt vakuum-maskiner efter skador för att rehabiliteringen ska gå snabbare.

– Man kan säga att det är en form av bindvävsmassage. Skillnaden är att man som massageterapeut inte har kraft att gå igenom hela kroppen med samma styrka som maskinen kan göra, den sköter sig själv i stort sätt, berättar Emelie Bohm.

Jag blir varm i hela kroppen och det känns att genomblödningen i huden kommer igång. Det är nästan behagligt och jag antar att det pumpande ljudet blir som en slags hypnos, för jag blir trött.

Huden förbättras

– Efter några behandlingar märker man att hudkvalitén förbättras som en extra bonus, men hon tillägger att Icoone inte är något alternativ till bantning men att det kan hjälpa en på traven.

– Vill man gå ner i vikt så är det fortfarande fysisk aktivitet och förändrade matvanor som hjälper, men Icoone kan hjälpa till att få tillbaka formerna på kroppen och bli av med överflödig vätska, förklarar hon.

FAKTA

Kostar 900 kronor per omgång

Vad är Icoone? En maskin som ger en slags djupvävsmassage som går igenom hela kroppen utifrån just ditt behov.

Vad är det bra för? Ödem, idrottsskador, celluliter, skinn som tappat elasticiteten. Som alternativ till massagebehandlingar.

Hur lång tid tar behandlingen? Från 20–45 minuter per gång. En kur på minst 8 gånger rekommenderas.

Vad kostar det? 900 kronor per session.

Vilka biverkningar finns? Du kan bli trött, törstig och öm i kroppen efteråt, men det går snabbt över.

Vem ska inte göra Icoone? Du som är gravid, har diabetes eller allvarlig sjukdom. Läs mer på www.revivekliniken.com

Fördel: Det känns som om huden bli ordentligt genomarbetad och efteråt får man en behaglig känsla i kroppen.

Blev jag smalare? Inte på en behandling, möjligen kissnödig!

Nackdel: Aningen dyrt. Vill man se resultat får man gå en kur och då flyger pengarna iväg.

Fler maskiner som ska fixa formen

TEI System

Vad är det? En slags elektronisk muskelstimulator med infraröd värme. 21 olika program mot ödem, celluliter, rehabilitering och cirkulationsproblem. Vad kostar det: Cirka 650 kronor per behandling. Läs mer: www.halsanshus.info

Beauty Tek

Vad är det? Akupunkturpunkter stimuleras med hjälp av mikrovågor ur en sond. Motverkar både celluliter och ödem. Vad kostar det? 1150 kronor per gång. Läs mer: www.beautytek.nu

VacuStyler

Vad är det? En maskin som arbetar med negativt och positivt tryck för att skapa cirkulation i vävnaderna och motverka gikt, ödem och celluliter. Vad kostar det? 30 minuters behandling 199 kronor per gång. Läs mer: www.centralbadet.se

Resolution 7

Vad är det? Massage med högfrekvensvågor som ultraljud och positivt/negativt tryck för att stimulera cirkulationen och motverkar celluliter och ödem. Vad kostar det? 750 kronor per gång. Billigare med kur. Läs mer: www.resolution7.se

Endermologie

Vad är det? En form av mekanisk bindvävsmassage som används i estetiska, terapeutiska och medicinska behandlingar. Vad kostar det? Cirka 700 kronor per gång. Läs mer: www.dinsalong.com

Agneta Elmegård