”Dansen gjorde mig enormt vältränad”

1 av 7
HÄLSA

Sugen på att skaffa Laila Bagges tonade superkropp? Grattis, för Kropp & Hälsa avslöjar hon hemligheten bakom tv-Sveriges snyggaste rumpa.

– Jag har följt min egen metod sedan jag var 25 år, säger hon.

Det tar bara en kvart innan den första autografjägaren har letat sig fram till vårt bord. Vi sitter på en sushirestaurang i Stockholm och Laila Bagge, 36, ler och skriver ner en liten hälsning. I svarta tighta jeans, höga klackar och med det blonda svallet utstrålar hon självklar star-quality. För två år sedan visste inte många vem den glammiga artistjägaren var. Nu, som hypad profil i ”Idol”, ”Made in Sweden” och ”Let’s dance”, vet alla. Och att fästmannen heter Niclas Wahlgren gör henne inte mindre känd.

– Det klickade direkt mellan oss. Vi upptäckte att vi har samma humor. Han har en sarkastisk, lite elak humor som jag älskar. Min mamma och mina syskon har den också, berättar Laila.

Hur är Niclas som fästman?

– Han har verkligen ett hjärta av guld! Niclas är så himla gullig och snäll och det är det viktigaste för mig.

Att gå från doldis till näst intill folkkär på två år kan framkalla osäkerhet hos vissa. Press på att se perfekt ut i alla lägen. Men Laila tänker inte så. Det har hon aldrig gjort.

– Jag lyssnar inte på andra när det gäller min vikt. Aldrig! Enda anledningen till att jag skulle gå ner några kilo är om jag inte trivs med mig själv. Då känner jag mig som en liten korv, haha.

– Sedan är det inte mitt mål att vara trådsmal, och det är jag inte heller. Jag tycker

att det är jättesnyggt med kvinnliga former och man klär bättre i jeans och klänningar.

En riktig periodare

Att själv välja riktning i livet är Lailas ledstjärna. Karriären har gått från popstjärna i Japan till talangscout i New York till tuff manager i Sverige. Och för att hålla kroppen i trim använder hon sin alldeles egna metod.

”Laila Bagge-metoden” har funkat så strålande att hon använt den sedan 25-årsåldern.

– Jag delar in året i två perioder. En sund träningsperiod och en semesterperiod.

Träningsperioden startar i september och sträcker sig sex månader framåt. Då tränar Laila fokuserat med flera aerobics- och muskelpass i veckan. Dessutom är hon noga med kosten.

– Under hösten vet jag precis vad som gäller. Jag vaknar, äter frukost och går till gymmet och kör ett pass. Disciplinerat.

Under period 2 (det vill säga vår och sommar) unnar hon sig mer av livets goda. Träningen består av spontana rundor på rullskridskorna längs vattnet.

– På sommaren vill man kunna sitta i solen, äta glass och bara njuta. Då släpper jag alla måsten och låter kroppen ha semester.

Vad är bäst med metoden?

– För mig som är en ”på och av”-människa funkar den för jag vet hur och när jag ska träna och äta nyttigt. Blir det luddigt är det lätt att man fuskar.

– Och jag ser till att ha kul på träningspassen. Jag älskar att dansa, så det blir mycket aerobics med dansinslag.

Dansen förvandlade kroppen

Och på tal om dans. Få har missat att Laila kammade hem en andraplats i ”Let’s dance” i våras. Under inspelningarna tränade hon sex timmar om dagen i tolv veckor. Kroppen förvandlades.

– Jag fick en enormt vältränad kropp. Tonad. Det var härligt! Men jag fattade ju själv att den skulle vara svår att hålla kvar i längden. Man har ju inte den tiden nu. Tyvärr!

Det var också under ”Let’s dance” som Lailas rumpa hamnade i strålkastarljuset. En snabb snurr med en vid kjol och rumpchocken var ett faktum. Rumpan smälldes upp i storformat på löpsedlarna dagen efter. Och hyllades.

– Att visa rumpan för hela Sverige var inte det roligaste. Men visst, det var en lucky shot, för så jäkla snygg är den inte verkligheten. Thank god för den vinkeln! Och vissa verkade tro att det var planerat från min sida. Men herregud då hade jag väl lagt upp bilderna själv och tjänat pengarna, ha ha.

Du verkar ha en skön självdistans. Är det därför du går hem så bra i stugorna?

– Jag hoppas det! Jag har inga problem med att bjussa på mig själv. Först trodde jag att jag inte skulle bli omtyckt av andra. Framför allt inte av tjejer. Men det blev precis tvärtom! Allt från tanter på 83 år till små barn kommer fram och vill prata. ”Du är min förebild” eller ”Jag vill bli som du”, säger de – till min förvåning.

Som kändis får du ta en del kritik också. Hur hanterar du det?

– Jag måste veta att jag är bra. Om krönikörer skriver skit om mig, rinner det av mig som vatten på en gås. Egentligen boostar det ju bara min popularitet att folk väljer att uppmärksamma mig.

Så du har bra självkänsla?

– Ja. Det kommer från barndomen. Jag har alltid varit väldigt nära min mamma och mina syskon. Vi är ”La Familia” som håller ihop i vått och torrt. Ringer jag mitt i natten kommer syrran eller brorsan på en gång. Den tilliten kan inte ersättas.

Sedan ändras väl perspektiven när man får barn ...

– Absolut, absolut! Jag vet att min Liam älskar mig. Då blir kritik av det slaget helt obetydlig.

Dissar ”Postis-Per”

Laila skiner upp när sonen Liam, 6, kommer på tal. Hon berättar att Liam och Niclas går strålande ihop. Särskilt som Niclas ju gör rösten till Liams tv-idol; ”Stålmannen”.

– Fast han gör ju rösten till ”Postis-Per” också som råkar vara Liams hatobjekt nummer ett. När jag berättade det gick Liam till Niclas och sa ”Va, hur kunde du ta ett sånt jobb?”.

Ha ha, lite gulligt, ler Laila Bagge.

FAKTA

Låtskrivare och talangscout

Namn: Laila Bagge. Ålder: 36 år. Bor: Täby, norr om Stockholm. Familj: Sonen Liam, 6. Förlovade sig med artisten Niclas Wahlgren i juni i år. Meriter: Laila har skrivit låtar åt Celine Dion och varit talangscout på Sony BMG i New York. I dag driver hon Made in Sweden by Meriola tillsammans med ex-maken Anders Bagge och Andreas Carlsson. Kom på andra plats i årets ”Let’s dance”. Aktuell: Som jurymedlem i ”Idol” 2009 tillsammans med Anders Bagge och Andreas Carlsson.

Lailas metod

Dela in året i två delar, en träningsperiod på sex månader och en semesterperiod. Kör gärna i gång med träningen i september, som Laila.

Träningsperioden

Lailas mustiga kräftsallad!

Du behöver:

1 burk kräft-stjärtar

1 påse ruccola

1 avokado

1 burk körsbärs-tomater

parmesanost

vitlök

färsk basilika

olivolja

salt

Så gör du:

1. Häll bort vattnet från kräftstjärtarna och lägg dem i en salladsskål.

2. Dela tomaterna på mitten och lägg dem i skålen.

3. Pressa vitlöken över. Ringla olja över salladen. Salta. Rör om och låt stå i 10 min.

4. Lägg i ruccolasalladen i skålen och bryt över basilikan.

5. Hacka avokadon, lägg i och rör om.

6. Riv över parmesanost.

Smaklig måltid! Servera gärna med varma vitlöksbröd.

Text: Hanna Radtke Foto: Maria Östlin Hår och makeup: Anna Göransson

ARTIKELN HANDLAR OM