Här hittar du handsprit just nu

HÄLSA

På Apoteket är det slutsålt.

Rädslan för svininfluensan har fått svenskarna att rusa efter handsprit.

Men på nätet finns det fortfarande sprittvätt att köpa.

– Se upp för lycksökare. Titta efter desinfektionsmedel med rätt EU-märkning, råder Kerstin Mannerquist, rikshygiensjuksköterska på Smittskyddsinstitutet.

Kerstin Mannerquist.

Genom att tvätta händerna med handsprit hoppas svenskarna hålla svininfluensan borta. I juli och augusti sålde Apoteket mer handsprit och alkogel än under hela 2008.

Nu står Apotekets hyllor tomma. Spridda apotek kommer få in småleveranser de närmsta veckorna som väntas sälja slut samma dag. Först vecka 40, i början av oktober, kommer nästa storleverans in, säger Apotekets presschef Elisabet Linge Bergman.

Klicka hem spriten

Men på nätet finns det fortfarande handsprit att köpa. Återförsäljarna lockar med välfyllda lager och direkt leverans.

Oron för svininfluensan har fått näthandlarna att dra stort på dina händer som en bakteriefälla. Virusdödande handgeler och alternativa alkotvålar florerar på nätet.

Men kan de skydda mot svininfluensan?

Vissa kan säkert det, säger Kerstin Mannerquist, rikshygiensjuksköterska på Smittskyddsinstitutet, men det gäller att vara på sin vakt:

– Köp bara handsprit som är godkänd enligt EU:s standard för desinfektionsmedel, titta på förpackningen efter märkningen EN 1500. Det är en garanti för vettig effekt och att produkten är gjord för att använda på hud.

Kan det vara farligt att använda icke-godkända medel?

– Nej, det tror jag inte. Det finns alltid en allergirisk, men den är liten. Det är effekten du kan bli lurad på.

Tvätta noggrant

Frågan är om det alls är värt att beställa hem dyr handsprit. Smitskyddsinstitutets Kerstin Mannerquist tycker inte det:

– Grundtipset att tvätta händerna noggrant med tvål och varmt vatten. Svininfluensan är en aerosolsmitta. Blir du sjuk är det förmodligen för att någon har hostat eller nyst på dig. Inte att du smittats handvägen.

FAKTA

Här är 3 sajter där du kan beställa handsprit:

Tryggsaker.se: säljer Dermagel, 59 kronor för 150 ml.

Naturligt.se: säljer Desisoft (alkoholfri), 44 kronor för 150 ml.

Nifheimkemi.se: Handdesinfektion, 5 liter för 412 kronor (exklusive moms).