Superpillret som sätter p – i 5 dygn

HÄLSA

Du glömde p-pillret, kondomen sprack – eller du körde på ändå.

Oskyddat.

Snart släpps akutpillret som skyddar mot graviditet i fem dygn efter samlaget.

Foto: Foto: P-O Sännås
Professor Kristina Gemzell-Danielsson visar nya p-pillret Ellaone. Det skyddar mot graviditet i upp till fem dygn.

Hittills har det funnits två akut-p-piller, Norlevo och Postinor. De kan förhindra graviditet tre dygn efter oskyddat samlag. Nu kommer konkurrenten – Ellaone. 

– Det nya akut-p-pillret skyddar mot graviditet i upp till fem dygn efter det oskyddade samlaget och har lika stor effekt hela tiden. Och längre än så lever ju inte spermierna, säger Kristina Gemzell-Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska Institutet i Solna.

Det nya pillret skjuter upp ägglossningen. 

– Man ska ta det så fort som möjligt efter ett oskyddat samlag för att undvika graviditet. Men det är absolut inget abort-piller – utan ett p-medel för dagen efter. Har du redan råkat bli gravid under samlaget så hjälper inte de här pillrena heller. Då är det för sent.

2,1 procent blir gravida

Ellaone godkändes av EU i våras efter studier i USA, EU och Sverige, där Karolinska Institutet deltog.

En av studierna visade att av 1 533 kvinnor (snittålder 24) som sökte akut för antikonception två till fem dygn efter oskyddat samlag så blev 2,1 procent av dem gravida som fått Ellaone – jämfört med förväntade 5,5 procent som skulle ha blivit gravida utan akut-p-piller.

”Fungerar väldigt bra”

Pillret kommer till en början att vara receptbelagt och säljas på apoteken i början av oktober.

– Studierna visar att det fungerar väldigt bra och att du kan ”ångra” dig under längre tid – i fem dygn. Men man ska ha klart för sig att det inte finns några 100-procentiga metoder, säger Viveca Odlind, professor på Läkemedelsverket.

Mary Mårtensson är medicin- och hälsareporter på Aftonbladet. Vill du komma i kontakt med henne? Mejla!

FAKTA

Så funkar det

Den verksamma beståndsdelen är ulipristalacetat. Det blockerar delvis effekten av gulkroppshormonet och skjuter upp ägglossningen.

Biverkningarna är lindriga och samma som för de gamla preparaten – illamående och kräkningar.