”Jag fick ont i ryggen efter en nysning”

Dr. Stefan Branth svarar på läsarfrågor

HÄLSA

Fråga

Efter en nysning i böjd position, har jag fått ont i ländryggen och smärtor neråt under fotsulorna. Jag är en rörlig person som älskar att vara ute på långa promenader och träna både motion och konditionsträning. Nu kan jag endast ta promenader, men jag blir så trött av smärtan och har ont praktiskt taget hela dygnet.

En kiropraktor gav mig diagnosen diskbråck, och han vill att jag får en remiss av min husläkare till en magnetröntgen. Han sa också att om detta inte åtgärdas med en eventuell operation så kan jag bli förlamad från naveln och neråt. Jag har så ont att jag vaknar flera gånger per natt. Jag kan bara sitta i tio minuter innan det börjar göra ont och jag domnar i benen. Jag har haft ont från nacken och ner under fotsulorna i tre veckor nu.

Jag har fått tillsägelse av min kiropraktor att inte städa, dammsuga, tvätta kläder eller lyfta tungt. Jag har aldrig haft så här ont och är en annars glad och pigg kvinna.

Mina närstående undrar vad som händer med mig och det gör jag också.

Stefan Branth är specialist i invärtesmedicin och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Svar:

Du har fått en kraftig smärta i ryggen med utstrålning i bägge benen ned till fötterna efter nysning. Besvären kvarstår sedan tre veckor oförändrade. Det låter som att det kan vara ett diskbråck som troligtvis är så kallat medialt, och då påverkar bägge sidors nervrötter med utstrålande smärta i benen som följd.

Om symptomen inte avtar är det en MR-röntgen (magnetröntgen) som ger diagnosen. Om det visar diskbråck kan detta opereras. Om inte går symptomen oftast över av sig självt.

Vid längre eller allvarligare besvär, be din husläkare att skicka remiss till MR-undersökning och därefter remiss till ryggkirurg för en bedömning och beslut om operation är lämpligt. Om symptomen avtar spontant är det viktigt med träning och allmän rörelse.

Det är inte farligt att vara i aktivitet. Det är extremt ovanligt med förlamning som följd av diskbråck, men om man känner känselnedsättning i underlivet och inte kan kissa bör man söka akut hjälp direkt.

Stefan Branth

Mejla dina frågor till mig, [email protected]